Μπορεί οι αυτοδιοικητικές εκλογές να αργούν πολύ ακόμη, καθώς έχουν προγραμματιστεί σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα για τις 8 Οκτωβρίου 2023, ωστόσο στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας ήδη γίνονται οι πρώτες ζυμώσεις, τουλάχιστον σε επίπεδο περιφερειών και μεγάλων δήμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κυβερνών κόμμα ετοιμάζεται να προβεί σε μια κίνηση που θα συζητηθεί όσον αφορά την περιφέρεια της Κρήτης, ιδιαίτερης πατρίδας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εκεί λοιπόν, πηγές από τα γραφεία της οδού Πειραιώς αναφέρουν πως συζητείται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να στηριχθεί ο νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης που προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Αρναουτάκης
Σταύρος Αρναουτάκης

Θυμίζουμε ότι στις περιφερειακές εκλογές του 2019 η ΝΔ είχε κερδίσει τις 12 από τις 13 περιφέρειες. Τη μόνη περιφέρεια που είχε απολέσει ήταν αυτή της Κρήτης, όπου ο κ. Αρναουτάκης είχε έρθει πρώτος με ποσοστό 60,82% έχοντας εκτός από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ο «γαλάζιος» υποψήφιος Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης είχε έρθει δεύτερος με ποσοστό 26,52%.

Με τα νέα δεδομένα, στις εκλογές του επόμενου έτους μπορεί ο κ. Αρναουτάκης να γίνει ο πρώτος υποψήφιος περιφερειάρχης που θα έχει τη στήριξη όλων των μεγάλων κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) και προφανώς θα επανεκλεγεί πανηγυρικά.

Ο κ. Αρναουτάκης είχε ξεκινήσει την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος Αρχάνων Ηρακλείου το 1990 και επανεξελέγη το 1994, το 1998 και το 2002. Το 2004 εξελέγη ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και πέντε χρόνια αργότερα βουλευτής Ηρακλείου με το ίδιο πάντα κόμμα. Μάλιστα στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου διετέλεσε από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010 υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Περιφερειάρχης Κρήτης αναδείχθηκε για πρώτη φορά στις περιφερειακές εκλογές του 2010 με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και επανεξελέγη το 2014 ως ανεξάρτητος υποψήφιος, έχοντας την υποστήριξη εκ νέου του ΠΑΣΟΚ και της Δράσης (του Στέφανου Μάνου), επικρατώντας στον β’ γύρο του υποστηριζόμενου από τη ΝΔ υποψήφιου, Σεραφείμ Τσόκα. Η τρίτη θητεία του, που συνεχίζεται, ξεκίνησε το 2019 και όπως όλα δείχνουν πάει και για τέταρτη.