«Αυστηρό, συμπαγές και άρτιο» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, το νομικό οπλοστάσιο της χώρας μας όσον αφορά την αντιμετώπιση αδικημάτων σεξουαλικής φύσεως με θύματα ανήλικα, ύστερα κι από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση, με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Έστειλε δε, διπλό μήνυμα, από τη μία της προστασίας των ανήλικων θυμάτων τέτοιων αποτρόπαιων και ειδεχθών εγκλημάτων – όπως είπε – και από την άλλη της τιμωρίας των δραστών «με το μέγιστο δυνατό της ποινής» που προβλέπει το εθνικό μας δικαιϊκό σύστημα.
«Η κυβέρνηση το Νοέμβριο του 2021 προέβη σε σημαντικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Μία από τις βασικές προτεραιότητές αυτών των αλλαγών ήταν η προστασία της ανηλικότητας και γι’ αυτό έγιναν αλλαγές και σε σχέση με την αυστηροποίηση των ποινών σε ειδικά αδικήματα που αφορούν τους ανηλίκους, αλλά επίσης άλλαξαν και οι διατάξεις που αφορούν την παραγραφή ή την αυτεπάγγελτη δίωξη όλων αυτών των αδικημάτων», τόνισε ο κ. Κώτσηρας σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο νομικού συνεδρίου.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πράξη του βιασμού ανηλίκου – όπως πρόσθεσε – υπήρξε πρόβλεψη να χαρακτηριστεί ως αυτοτελές αδίκημα και επιλέχθηκε μία και μόνο ποινή, αυτής της ισόβιας κάθειρξης.
Ο ίδιος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, το οποίο «θα αρχίσει να υλοποιείται τους επόμενους μήνες». Όπως ανέφερε πρόκειται για «σημαντικό εργαλείο» προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης φαινομένων σεξουαλικής βίας κατά ανηλίκων. Στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου θα συμμετέχουν 12 Υπουργεία: «Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι τα θέματα αυτά είναι οριζόντια και πολυδιάστατα και γι’ αυτό το λόγο πρέπει το σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης να συνεργάζεται για την αντιμετώπισή τους και προληπτικά αλλά κι όπου χρειάζεται κατασταλτικά», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης.
Έκανε επίσης αναφορά στο «Σπίτι του Παιδιού» που λειτουργεί από πέρσι το Δεκέμβριο στην Αθήνα, τονίζοντας ότι δρομολογείται αντίστοιχη πρωτοβουλία και στη Θεσσαλονίκη.
Να σημειωθεί ότι το διήμερο συνέδριο ξεκίνησε σήμερα, τιτλοφορείται «Σύγχρονα ζητήματα Δικαιοσύνης – Ο ρόλος των δικηγόρων» και συνδιοργανώνεται από το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, την Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης και την European Law Students’ Association Thessaloniki (ELSA).