Μια από τις πιο κρίσιμες Συνόδους Κορυφής το αποτέλεσμά της οποίας θα κρίνει τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες. Ζητούμενο, εκτός από την αναζήτηση ομοφωνίας αποτελεί το να μπορέσουν οι ηγέτες των 27 να καταλήξουν σε συμφωνία για την ανακούφιση εκατομμυρίων πολιτών στην ευρωπαϊκή ήπειρο από την ενεργειακή κρίση.
Η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη μια δηλώνει ικανοποιημένη από τις προτάσεις της Κομισιόν αλλά από την άλλη γνωρίζει καλά ότι πρέπει να πειστούν πολλοί «παίκτες», έτσι ώστε τα όποια μέτρα που θα αποφασιστούν να έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα.
Με τις επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση να είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς στις ευρωπαϊκές οικονομίες και με τον χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών στο Νότο αυτό το διήμερο θα δοθούν πολλές μάχες, έτσι ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Γερμανίας και των χωρών «δορυφόρων» της όσον αφορά στο πλαφόν στο φυσικό αέριο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός για ακόμα μια φορά θα ζητήσει μια ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση, η οποία εκτός από πρακτικές εφαρμογές θα στείλει ισχυρό μήνυμα στον Πούτιν και τους ομοίους του ότι δεν μπορούν να εισβάλλουν σε μια κυρίαρχη χώρα αλλά και να εργαλειοποιούν την ενέργεια μετατρέποντάς την σε «όπλο» και κηρύσσοντας ενεργειακό πόλεμο εναντίον της ΕΕ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου από τη μια και από την άλλη θα στηρίξει τη δέσμη μέτρων της Κομισιόν, καθώς περιλαμβάνει και δικές μας προτάσεις. Πρόκειται για τον μηχανισμό διόρθωσης τιμών στο χρηματιστήριο τιμών TTF και τον περιορισμό των διακυμάνσεων στις αγορές παραγώγων ενέργειας.
Όπως εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές στο Newsbeast αν υπάρξει διόρθωση στο χρηματιστήριο ενέργειας TTF θα μπει τέλος στις υπερβολικές διακυμάνσεις που γονατίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Βέβαια, ακόμα και αν αποφασιστεί αυτό δεν αναμένεται εφαρμογή του πριν από τις αρχές της άνοιξης του 2023.
Οι ισορροπίες
Κάθε μία από τις προτάσεις, απαιτείται για να περάσει να λάβει τη στήριξη της ενισχυμένης πλειοψηφίας, δηλαδή του 65%, που σημαίνει 15 από τις 27 χώρες – μέλη. Ήδη είναι γνωστό ότι υπάρχουν 15 κράτη που υποστηρίζουν την ελληνική πρόταση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα καμφθούν οι αντιρρήσεις των χωρών που λένε όχι στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου.
Η Ευρώπη έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά γεγονός που έχει προκαλέσει την ενόχληση του ίδιου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Στην καθιερωμένη επιστολή του πριν από κάθε Σύνοδο Κορυφής προς τους ηγέτες αναφέρει χαρακτηριστικά «πρέπει να δράσουμε κατεπειγόντως. Ειδικότερα, πρέπει να εντατικοποιήσουμε επιτακτικά τις τρεις γραμμές δράσης μας: μείωση της ζήτησης, διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού και συγκράτηση των τιμών».
Το προσχέδιο συμπερασμάτων
Στο προσχέδιο συμπερασμάτων που διέρρευσε το βράδυ της Τετάρτης σύμφωνα με το Reuters, οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υιοθετήσουν την πρόταση των τριών αξόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά με αστερίσκους. Με ποδοσφαιρικούς όρους, «παίζουν τις καθυστερήσεις».
Ζητούν από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να παρουσιάσει σύντομα μία νέα πρόταση, που θα αφορά το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς εκτιμάται πως με αυτόν τον τρόπο θα αποκλιμακωθεί η ακρίβεια στο ρεύμα.
Επίσης, σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής οι ηγέτες της ΕΕ θα υποστηρίξουν σε γενικές γραμμές τις προτάσεις – συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για την έναρξη εναλλακτικής τιμής αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και την έναρξη κοινής αγοράς φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Η τουρκική προκλητικότητα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, για τις επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας αλλά και για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού με την Τουρκία να δείχνει απάνθρωπη συμπεριφορά και περιφρόνηση στην ανθρώπινη ζωή, γεγονός που αποδεικνύεται πλέον περίτρανα και από το πρωτοφανές περιστατικό με τους 92 γυμνούς μετανάστες στον Έβρο.
Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές στο Newsbeast, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις καλές προθέσεις της Ελλάδας. Ειδικά όσον αφορά στο περιστατικό στον Έβρο υπάρχει πλέον και η επίσημη ανακοίνωση της Frontex που εκθειάζει την αντίδραση των ελληνικών αρχών για τη διάσωση των μεταναστών που εκδηλώθηκε μπροστά στα μάτια των αξιωματικών της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων.