Μια δύσκολη άσκηση έχει μπροστά της τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση και αυτή δεν είναι ούτε οι παρακολουθήσεις, ούτε η πανδημία που παρότι έχει αναζωπυρωθεί έχει πλέον άλλα χαρακτηριστικά. Η ακρίβεια είναι κατά γενική ομολογία το νούμερο ένα πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία και ενόψει του ζοφερού χειμώνα που περιμένουμε το πρόβλημα κινδυνεύει να διογκωθεί έτι περαιτέρω.
Το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο από τη μια έχει τα στοιχεία που δείχνουν ότι η πορεία της οικονομίας παραμένει θετική, αλλά από την άλλη αναγνωρίζει ότι οι πολίτες περνούν πάρα πολύ δύσκολα, ειδικά οι πλέον ευάλωτοι.
Η Ελλάδα έχει και ένα επιπλέον επιβαρυντικό χαρακτηριστικό. Οι Έλληνες βασανίστηκαν επί 10 συναπτά έτη από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που πέρασε ευρωπαϊκή χώρα, στη συνέχεια ήρθε η πανδημία και τώρα οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το φάσμα της ακρίβειας είναι εδώ και οι αντοχές όλων, οικονομικές και ψυχολογικές, δοκιμάζονται σκληρά.
«Κινούμαστε, όπως και σε κάθε άλλη κρίση τα τελευταία 3,5 χρόνια. Φτιάχνουμε αναχώματα, έχουμε έτοιμα σενάρια και πορευόμαστε πάντα με γνώμονα τα δημοσιονομικά όρια για να μην μπούμε σε νέες περιπέτειες», δήλωνε κυβερνητική πηγή στο Νewsbeast.
Τα «όπλα» στη μάχη κατά της ακρίβειας
Απέναντι σε όσους υποστηρίζουν ότι οι αριθμοί ευημερούν αλλά οι άνθρωποι όχι, κυβερνητικά στελέχη αντιτάσσουν ότι η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και του δημοσίου χρέους, κατά τη διάρκεια μάλιστα δυο εξωγενών κρίσεων, της υγειονομικής και της ενεργειακής, προσφέρει πολύτιμα μέσα για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια και να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο περισσότερο γίνεται.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2023 που κατατέθηκε στη Βουλή, το Α.Ε.Π. εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 210 δισ. ευρώ το 2022 από 183 δισ. ευρώ που ήταν το 2019. Μάλιστα, την ίδια περίοδο η Ευρωζώνη παρουσιάζει υποδιπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης.
Επίσης, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 169,1% ως ποσοστό του Α.Ε.Π. στο τέλος του 2022, σε σχέση με το 193,3% του Α.Ε.Π. το 2021. Μια μείωση δηλαδή της τάξης του 24,2% σε σχέση με το χρέος του 2021. Το 2023, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 161,6% ως ποσοστό του Α.Ε.Π., παρουσιάζοντας περαιτέρω μείωση κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος;
Παρότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ούτε επιβεβαίωσε αλλά ούτε και διέψευσε αν είναι στο τραπέζι νέα παρέμβαση στο ντίζελ κίνησης που έχει πάρει πάλι την ανηφόρα, οι εκτιμήσεις ότι τα έσοδα από τον τουρισμό δημιουργούν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, αφήνουν παράθυρο για νέα μέτρα.
«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι καινούργιο στο τραπέζι. Μπαίνουμε στη φάση της εφαρμογής των όσων ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Να θυμίσω ότι το επίδομα θέρμανσης είναι αυξημένο και στο μέγεθος και στην περίμετρό του φέτος, έτσι ώστε να μπορέσει να ικανοποιήσει τις ανάγκες όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών και πιο αποτελεσματικά. Συνεχίζεται η οριζόντια στήριξη στο ρεύμα.
Έχουμε αυτή την παρέμβαση στο Diesel θέρμανσης, η οποία θα είναι στην αντλία. Αυτό θα βοηθήσει, έτσι ώστε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να ξεκινήσει χαμηλότερα από τους φόβους που όλοι είχαμε. Από εκεί και πέρα, είμαστε εδώ, παρακολουθούμε. Επαναλαμβάνω: Η Κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι κάθε καινούρια δυνατότητα που δημιουργείται, αξιοποιείται για όφελος των πολιτών, πάντοτε μέσα στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας», ήταν τα ακριβή λόγια του Γιάννη Οικονόμου.
Το νέο εργαλείο
Παράλληλα, υπάρχει και το νέο εργαλείο, το «καλάθι» με τα 50 βασικά προϊόντα με το οποίο θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να περιορίσει το ανατιμητικό κύμα που δεν είναι πλέον προ των πυλών αλλά στα ράφια των σούπερ μάρκετ και δυστυχώς δεν θα είναι και το τελευταίο.
Σύμφωνα με στοιχεία, μόνο τον Σεπτέμβριο το καλάθι του σούπερ μάρκετ ήταν ακριβότερο κατά 11% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021.
Αυτό, είναι ένα πείραμα που αν δεν πετύχει, όπως λένε στελέχη της αγοράς, το καλάθι έως το τέλος του έτους μπορεί να ακριβύνει κατά 15%.
Τα προϊόντα που θα συνθέτουν το επίμαχο καλάθι θα προέρχονται από 20 κατηγορίες ειδών. Θα είναι επώνυμα αλλά και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας σε αναλογία που θα επιλέξουν οι επιχειρήσεις, με βασικό στόχο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το κόστος του να κυμαίνεται στο ύψος της μέσης δαπάνης των νοικοκυριών, το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 275 ευρώ τον μήνα.
Στη λίστα των 50 προϊόντων που θα συνθέτουν το επίμαχο καλάθι θα περιλαμβάνονται κρέας, λαχανικά και φρούτα, άλευρα, γάλα, καφές, έλαια, ψωμί, τυριά, γιαούρτι, ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια, τοματοειδή, απορρυπαντικά (πιάτων και ρούχων και είδη καθαρισμού γενικής χρήσης), χαρτικά, αναψυκτικά, είδη προσωπικής υγιεινής, μπισκότα και σοκολατοειδή.
Το καλάθι θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις εξέλιξη των τιμών αλλά και τις επιλογές των επιχειρήσεων. Και για τα 50 προϊόντα θα είναι καθημερινά αναρτημένες οι τιμές τους στα σούπερ μάρκετ ενώ οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται και από την εφαρμογή e-καταναλωτής.