Με ορόσημο το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πράγας την ερχόμενη Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, θα ασκηθεί πίεση για αποφασιστικές κινήσεις για την επιβολή πλαφόν στην ανώτατη τιμή της χονδρικής του φυσικού αερίου.
Αυτό προβλέπει άλλωστε η πρόταση με ελληνική πρωτοβουλία, την οποία συνυπογράφουν ήδη 14 κράτη-μέλη (συν η Ελλάδα, συνολικά 15) – με ορίζοντα αποφάσεις στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20-21 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπάρχει δυσαρέσκεια για την κίνηση της Γερμανίας να ανακοινώσει πακέτο στήριξης για την άνοδο των τιμών της ενέργειας, ύψους 200 δις ευρώ, χωρίς ενημέρωση.
Την ανάγκη επιβολής ανώτατου πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου υπογραμμίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του στο Βloomberg, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθεί τη Ρωσία να χρησιμοποιεί τους θεσμούς της αγοράς εναντίον της Ευρώπης.
Ζητά παρέμβαση με κανόνες, προκειμένου η Ευρώπη να ανταποκριθεί σε αυτή την πρωτοφανή πρόκληση – η επιβολή πλαφόν είναι ένα αναπόφευκτο βήμα, τονίζει χαρακτηριστικά.
Η ελληνική πλευρά ήδη εργάζεται σε τεχνικό επίπεδο (μαζί με το Βέλγιο, την Ιταλία και την Πολωνία) για μια ενιαία πρόταση που θα φτάσει σε επίπεδο ηγετών στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πράγας στις 7 Οκτωβρίου.
Στην επιστολή που απηύθυνε προς τους 27 ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Πράγα ο πρόεδρος του Ευρωπ. Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σημειώνει ότι «θα αξιολογήσουμε τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί ως προς αυτό και θα καθοδηγήσουμε τις περαιτέρω ενέργειες που απαιτούνται για να διασφαλιστεί καλά συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση» και τονίζει ότι «περισσότερο από ποτέ, το κλειδί θα είναι η ικανότητά μας να είμαστε ενωμένοι και να συντονίζουμε την πολιτική μας αντίδραση σε πνεύμα αλληλεγγύης και υπεράσπισης των κοινών μας συμφερόντων».