Στον ρόλο της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου αλλά και ως αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ αναφέρθηκε ο αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τζούνης, μιλώντας στο «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» του Economist. Σημείωσε ακόμη ότι θυμάται ως μια πολύ δύσκολη περίοδο «την Ελλάδα την περίοδο κρίσης, και πώς ακριβώς κόντεψε να βγει από την Ευρωζώνη, αλλά επέδειξε ανθεκτικότητα. Είχε 27% ανεργία και παρόλα αυτά κατάφερε να αντιστρέψει την κατάσταση».
Για τη μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας ανέφερε ότι «οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει έφεραν την Deloitte, την Pfizer, την Cisco κά. Και όταν βλέπεις ότι κάνουν σημαντικές επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα οι αμερικανικές εταιρείες, επιβεβαιώνουν αυτή την πορεία», ενώ πρόσθεσε ότι μετά από μια πολύ δύσκολη δεκαετία, «η χώρα στέκεται μόνη της στα πόδια της και ότι οι καλύτερες ημέρες της βρίσκονται μπροστά».
Για τη σημασία των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ σημείωσε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται πολλές κοινές δημοκρατικές αξίες, ενώ πρόσθεσε: «Πάντα έλεγα ότι η Ελλάδα ήταν ένας αξιόπιστος σύμμαχος στον οποίο μπορείς να βασιστείς. Έχουμε την υποχρέωση να προστατέψουμε την Δημοκρατία. Θέλουμε δημοκρατία ή αυταρχικό καθεστώς; Μπορούμε να θεωρούμε αποδεκτό ότι χώρες εισβάλλουν σε άλλες χώρες και προκαλούν όλη αυτή την κρίση; Άμαχοι πεθαίνουν…υπάρχει μια σειρά προκλήσεων στην Ευρώπη και ο Μπάιντεν κάνει εξαιρετική δουλειά στη συνεργασία του με την Ευρώπη».
Χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μια χώρα που στήριξε από τη πρώτη στιγμή τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι μέρος της επίλυσης του προβλήματος που δημιούργησε ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος. «Η Ελλάδα στήριξε περισσότερο από όλους τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Στέκεται απέναντι στην Ρωσία. Αυτό είναι το φιλότιμο. Είναι θέμα τιμής να μείνει κάποιος απέναντι στην Ρωσία, υποστηρίζοντας τις βασικές δημοκρατικές αξίες».
Επιπλέον, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογράμμισε πως ο πόλεμος έχει και δευτερεύουσες επιπτώσεις όπως ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση.
«Οι προκλήσεις ενόψει χειμώνα θα είναι τεράστιες, τεράστια εκτόξευση τιμών, τεράστιες ελλείψεις τροφίμων» όπως είπε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και συνέχισε: «Σήμερα είναι η Ουκρανία, αύριο θα μπορούσε να είναι μια άλλη χώρα… άρα θα πρέπει να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να μείνουν σιωπηλές, θα πρέπει να εμπλακούν σε συνεργασία με τους εταίρους και η Ελλάδα είναι ένας από τους εταίρους των ΗΠΑ. Ως πρέσβης είμαι περήφανος για όσα κάνει ο πρόεδρος Μπάιντεν και για τις σχέσεις των δύο χωρών».
Ο ίδιος υπογράμμισε τον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας μας για την περιοχή και σημείωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωριών θα ενδυναμωθούν περαιτέρω, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ενεργειακό σκέλος, τονίζοντας ότι η χώρας μας αποτελεί σημαντική ενεργειακή πύλη για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Ο πρέσβης ερωτηθείς αν οι επικείμενες εκλογές μπορούν να αλλάξουν κάτι στις αμερικανικές σχέσεις, σημείωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο και έτσι θα συνεχιστούν και στο μέλλον.