Διανύοντας μια αμιγώς προεκλογική χρονιά η κυβέρνηση λαμβάνει θέση «μάχης» στρώνοντας σταδιακά το έδαφος και δημιουργώντας τις συνθήκες που θα αποτελέσουν σημαντικούς πολιτικούς σταθμούς στο δρόμο προς τις κάλπες. Αυτό σημαίνει ότι με την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Σάββατο (10/9) στόχος είναι να δοθεί σήμα επανεκκίνησης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρά σε παροχές προς τους πολίτες δημιουργώντας ισχυρά αναχώματα ενάντια στην ενεργειακή κρίση και περιγράφοντας παράλληλα τον προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία, προκειμένου να ολοκληρωθεί το όραμά του για τη «νέα Ελλάδα».
Εν τω μεταξύ αυτή την εβδομάδα βουλευτές και υπουργοί θα περιοδεύσουν σε πόλεις και χωριά της βόρειας Ελλάδας ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού, πραγματοποιώντας ένα ακόμη κύκλο επισκέψεων στην Δυτική, Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με στόχο την άμεση επαφή με τους πολίτες και την προβολή του κυβερνητικού έργου.
Εκλογές το 2023 με «σημαία» την αυτοδυναμία
Κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν ότι οι εκλογές θα γίνουν εντός του 2023 εστιάζοντας στο δημόσιο λόγο στην ανάγκη ισχυρών αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Στόχος είναι να καταδείξουν στο εκλογικό σώμα ότι μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας και μέσα από τους κλυδωνισμούς που υφίστανται οι κυβερνήσεις σε ισχυρές χώρες, μια στιβαρή διακυβέρνηση με ξεκάθαρη πολιτική στόχευση αποτελεί μονόδρομο και τη μόνη λύση για τη διαχείριση των δύσκολων προβλημάτων που ανακύπτουν μπροστά μας.
Πολιτικές ζυμώσεις στα υπουργικά
Στο πλαίσιο αυτό το υπουργικό συμβούλιο αλλάζει ρόλο και πλέον εκτός από όργανο για την προώθηση του κυβερνητικού έργου, θα λειτουργεί παράλληλα και ως εκλογικό στρατηγείο με αναβαθμισμένο ρόλο, καθώς θα γίνονται οι απαραίτητες πολιτικές ζυμώσεις, οι υπουργοί θα τοποθετούνται επί των χαρτοφυλακίων τους και θα συζητούνται τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου δίνει μεγάλο βάρος και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, προκειμένου να ιεραρχεί ορθότερα τις ανάγκες και τα θέλω των πολιτών και να εντοπίζει τον πυρήνα των προβλημάτων και όχι την επιφάνεια.
Ερίζουν για τον εκλογικό νόμο
Μεγάλη συζήτηση γίνεται σε πολιτικό επίπεδο – κυβέρνηση και αντιπολίτευση – για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, δεδομένου ότι οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί, όπως διαμορφώνονται δείχνουν ότι η κατάκτηση της αυτοδυναμίας εξελίσσεται σε μαθηματικό γρίφο. Οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική και όλα δείχνουν δεύτερες κάλπες με το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής. Δηλαδή με κλιμακωτό μπόνους για τα κόμματα που ξεπερνούν το εκλογικό ποσοστό του 25%, το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 50 έδρες εφόσον το πρώτο κόμμα λάβει εξαιρετικά υψηλά ποσοστά. Σε γενικές γραμμές όμως ο νέος νόμος δίνει αυτοδυναμία εφόσον το πρώτο κόμμα έχει ποσοστά της τάξης του 38%. Παρότι το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου συντηρείται στον δημόσιο λόγο, η κυβέρνηση επιμένει ότι εκλογές το 2023 θα γίνουν με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, προσθέτοντας όμως στην ανάλυση ότι η ανάγκη της σταθερότητας προβάλλει τώρα πολύ πιο επιτακτική, από ό,τι προηγουμένως, καθώς η διεθνής αστάθεια δεν έχει ημερομηνία λήξεως.