Κάθε περιθώριο δημοσιονομικού χώρου επιθυμεί να εξαντλήσει η κυβέρνηση ενόψει των ανακοινώσεων που θα κάνει ο πρωθυπουργός το βράδυ της 10ης Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να έχουν μια πλήρη εικόνα στον στενό κύκλο του Μαξίμου για το ύψος και το εύρος των παροχών, καθώς το διεθνές περιβάλλον παραμένει ρευστό και συνεχώς μεταβαλλόμενο με την ενεργειακή κρίση να ανατρέπει διαρκώς τα δεδομένα.
Οι τελικές αποφάσεις θα κλειδώσουν τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου ή το αργότερο τις πρώτες του Σεπτεμβρίου και ο πρωθυπουργός θα πάρει στα χέρια του τον φάκελο που θα περιέχει παροχές για το 2022 και το 2023, εκ των οποίων άλλες θα έχουν παροδικό και άλλες μόνιμο χαρακτήρα.
Το εύρος των οικονομικών πρωτοβουλιών, όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες: τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τα στοιχεία για τα έσοδα από τον τουρισμό.
Η φετινή ΔΕΘ θα είναι ίσως από τις σημαντικότερες των τελευταίων ετών, καθώς θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου αφού θα αποτελέσει βήμα εξαγγελιών για τον πρωθυπουργό σε μια κομβική για την ελληνική οικονομία στιγμή, καθώς η χώρα μας βγήκε από την ενισχυμένη εποπτεία και βρίσκεται σε αναμονή για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.
Περιγράφοντας το πακέτο των μέτρων κυβερνητικός αξιωματούχος τόνιζε στο Newsbeast ότι αυτό θα είναι σίγουρα γενναιόδωρο και θα αφορά τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τη μεσαία τάξη αλλά και τους νέους.
Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του, ιδιαίτερα στο οικονομικό επιτελείο, τα μέτρα που θα του παρουσιαστούν να είναι κοστολογημένα και με συγκεκριμένη στόχευση.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό που επιθυμεί το κυβερνητικό επιτελείο να έχουν τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, είναι η έμπρακτη στήριξη στις κοινωνικές ομάδες που έχουν μείνει εκτός του κάδρου των ενισχύσεων και πολλοί εξ’ αυτών αποτελούν μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, όπως οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Έτσι, θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή μία νέα στοχευμένη επιταγή ακρίβειας.
Μέχρι στιγμής αυτά που συζητούνται – γιατί θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα βγάλει κάποιον άσσο από το μανίκι του – είναι δυο πακέτα μέτρων:
- Στο πρώτο μπορεί να περιληφθούν: Εκτός της επιταγής ακρίβειας προς τα ασθενέστερα νοικοκυριά, το Fuel Pass-3 για τους μήνες Οκτώβριο- Δεκέμβριο (ανάλογα και με το πώς θα κινηθούν οι τιμές της βενζίνης), τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας και η συνέχιση της κάλυψης του μεγαλύτερου μέρους των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς της ενέργειας.
- Στο δεύτερο πακέτο μέτρων που θα ισχύσει από το 2023 συζητούνται: Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους (συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων) που αποτελεί κυβερνητική δέσμευση και κοστίζει περίπου 470 εκατ. ευρώ, η αύξηση των συντάξεων για εκείνους που δεν έχουν προσωπική διαφορά κατά τουλάχιστον 6%, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού σε τουλάχιστον 751 ευρώ και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.