Κεκλεισμένων των θυρών ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα στη Βουλή η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αναφορικά με την ακρόαση και τη διατύπωση γνώμης όσον αφορά τον διορισμό του νέου διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, κ. Θεμιστοκλή Δεμίρη.
Εκ μέρους της κυβέρνησης στη συνεδρίαση παρίσταται ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης που θα αναλάβει και υπερασπιστεί και την επιλογή της κυβέρνησης για το πρόσωπο του νέου επικεφαλής της υπηρεσίας.
Θυμίζουμε ότι η ακρόαση του κ. Δεμίρη από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι απόρρητη, με βάση το άρθρο 43Α του Κανονισμού της Βουλής που προβλέπει πως «οι συζητήσεις για τη δραστηριότητα της ΕΥΠ είναι απόρρητες και οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο αυτό και μετά τη λήξη της θητείας τους». Αυτό σημαίνει πως τηρούνται μεν πρακτικά της συνεδριάσεως, αλλά αυτά δεν διανέμονται. Τα δε μέλη της Επιτροπής, οι βουλευτές και τα κόμματα έχουν πρόσβαση σε αυτά, μόνο όμως για ανάγνωση και να κρατήσουν σημειώσεις και όχι να λάβουν αντίγραφα.
Αυτό που επίσης γνωρίζουμε είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν θα ψηφίσει υπέρ της τοποθέτησης του κ. Δεμίρη ως διοικητή της ΕΥΠ καθώς θεωρεί ότι δεν αποτελεί μία διακομματική επιλογή, «αλλά ξεκάθαρα επιλογή του κύριου Μητσοτάκη, που είναι και ο εγκέφαλος το σκάνδαλο των υποκλοπών», προσθέτοντας πως «ο εν λόγω διοικητής πηγαίνει στη θέση αυτή προφανώς με εντολή συγκάλυψης και όχι διαλεύκανσης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, παράνομων και νόμιμων».
Ποιος είναι ο Θεμιστοκλής Δεμίρης
Ο πρέσβης και πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης έχει γεννηθεί στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει κάνει μεταπτυχιακό στην Μεσανατολική Πολιτική στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Αραβικών Σπουδών. Το διάστημα 1978- 1981 εργάστηκε ως δημοσιογράφος (εξωτερικός συνεργάτης) στην επιθεώρηση «Πολιτικά Θέματα» και ως διευθυντής σύνταξης στα περιοδικά Computer Age, Plant, Equip και Αγροτική Περιουσία. Το 1981 εισήλθε στην Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών και ορκίστηκε Διπλωματικός Ακόλουθος το 1982. Μέχρι και το 1984 εργάστηκε ως Ακόλουθος και Γραμματέας Γ’ στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία και τη Διεύθυνση Μέσης Ανατολής και Αφρικής.
Το 1985 τοποθετήθηκε στην Ελληνική Πρεσβεία στη Βαγδάτη. Το 1989 μετατέθηκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO.
To 1992 επέστρεψε στην Κεντρική Υπηρεσία, τοποθετούμενος στη Διεύθυνση Τουρκίας-Κύπρου, αναλαμβάνοντας, το 1994, ως επικεφαλής, το τμήμα Κύπρου. Από το 1996 υπηρέτησε στην Ελληνική Πρεσβεία στη Λευκωσία, ως Σύμβουλος Α’ και Αναπληρωτής Επικεφαλής Αρχής / Επιτετραμμένος.
Το 2001 μετατέθηκε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. αναλαμβάνοντας, διαδοχικά, τα καθήκοντα εκπροσώπου στην Ομάδα Δυτικών Βαλκανίων και τη διεύθυνση του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Αντιπροσωπείας. Επανήλθε το 2006 στην Κεντρική Υπηρεσία, αναλαμβάνοντας ως διευθυντής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Εξωτερικών Σχέσεων και προαγόμενος το 2007 σε Πληρεξούσιο Υπουργό Β΄.
Τον Σεπτέμβριο του 2008 τοποθετήθηκε στις Βρυξέλλες ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και Πρέσβης στη Ε.Ε. με καθήκοντα Εκπροσώπου της Ελλάδας στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας.
Το 2013 ορίστηκε ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία και στον Άγιο Μαρίνο και ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO) και τους άλλους Διεθνείς Οργανισμούς με έδρα την Ρώμη.
Το 2014 προήχθη σε Πληρεξούσιο Υπουργό Α΄. Τον Μάιο του 2017 επέστρεψε στην Αθήνα και ανέλαβε Διευθυντής στη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών μέχρι την 1.1.2018. Έχει παρασημοφορηθεί από τους Προέδρους της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μιλάει και γράφει ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Είναι παντρεμένος από το 1985 με την Μάρθα Παπανικολάου και είναι πατέρας δύο γιων.