Για την κατασκευή του σταθμού του Μετρό στα Εξάρχεια και την ανάπλαση στο Λόφο του Στρέφη, μίλησε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Ο Δήμαρχος Αθηναίων, είπε πως δεν είναι οι μόνιμοι κάτοικοι οι οποίοι αντιδρούν στα έργα, αλλά μια μικρή ομάδα ατόμων που βρήκαν αφορμή για να δώσουν μια μάχη ιδεοληπτική, καθώς βλέπουν τα Εξάρχεια σαν «πολιτικό φετίχ».
Ο δήμαρχος Αθηναίων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Newsroom, είπε πως του πήρε λίγο καιρό να καταλάβει πως λειτουργούν τα συμφέροντα στα Εξάρχεια και πως γίνεται να επενδύουν κάποιοι στην αποτυχία μας πόλης. «Είναι η λογική του απόλυτου μηδενισμού», πρόσθεσε, θυμίζοντας τις αντιδράσεις που υπήρξαν στη δίχρονη προσχολική αγωγή για 1.200 παιδάκια σε όλη την Αθήνα.
«Το Mετρό είναι για όλους. Δεν υπάρχουν αριστερά και δεξιά βαγόνια», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης και πρόσθεσε ότι με την γραμμή 4 του Μετρό, θα κινούνται καθημερινά 350.000 άνθρωποι και πάνω από 55.000 αυτοκίνητα θα φύγουν από τους δρόμους της Αθήνας.
Αναφερόμενος στον Λόφο του Στρέφη, ο Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι είναι ένας από τους ωραιότερους της Αθήνας που είναι εδώ και χρόνια παρατημένος και παραδομένος στην παραβατικότητα, την εγκληματικότητα, την ηχορρύπανση και την οχλοβοή.
Το έργο υποδομών που προχωρά ο δήμος της Αθήνας στο λόφο, αφορά εργασίες χωματουργικές, φύτευσης και πυρασφάλειας ενώ έχει εξασφαλιστεί χορηγία άνω του 1 εκατ. ευρώ.
Μουριές στην Αθήνα: Χάσαμε το 1,5% των δέντρων τις πόλης – Τι συμβαίνει
Ο δήμαρχος Αθηναίων, αναφέρθηκε στο ζήτημα της προσβολής των μουριών της πρωτεύουσας από ένα ξυλοφάγο έντομο που εμφανίστηκε αρχικά στην Κρήτη το 2017 και έφτασε και στην Αθήνα το 2019.
«Είναι συνυφασμένες με την ζωή στην πόλη. Έχουμε 25.000 μέσα στην Αθήνα», είπε ο κ. Μπακογιάννης και πρόσθεσε πως ήδη έχουν χαθεί γύρω στα 1.300 δέντρα, δηλαδή το 1,5% των δέντρων της πόλης. Σε ορισμένες μάλιστα περιοχές όπως στο Βοτανικό και το Κουκάκι, η απώλεια δέντρων φτάνει έως 30%. Σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς, ο δήμος Αθήνας προσπαθεί να σώσει τα δέντρα, ωστόσο στις περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτείται να κοπούν και να ταφούν, «εκεί αμέσως φυτεύουμε μια νέα μουριά», είπε ο κ. Μπακογιάννης.
Γήπεδο Παναθηναϊκού: Έως τέλη Σεπτεμβρίου η δημοπράτηση
Για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, τόνισε ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα δημοπρατηθεί η αρένα και πως προχωρά ο σχεδιασμός για να μπουν μπουλντόζες έως το τέλος του χρόνου. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια ανάπλαση υπερτοπική από την οποία θα κερδίσουν όλοι οι Αθηναίοι μια «όαση πρασίνου» σε μια περιοχή όπως ο Βοτανικός που είχε για πολλά χρόνια «σβηστεί από τον χάρτη».
«Η ανάπλαση στο Λόφο του Στρέφη είναι αναγκαία και θα γίνει»
Ο Δήμαρχος Αθηναίων εξήγησε ότι η ανάπλαση του Λόφου περιλαμβάνει σημαντικότατα έργα υποδομών ( στήριξη εδάφους, φύτευση, πυρασφάλεια και φωτισμό) καθώς η τελευταία παρέμβαση έγινε πριν από τρεις δεκαετίες.
« Έχουμε έναν λόφο ο όποιος είναι εγκαταλελειμμένος και παρατημένος εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τελευταία φορά που έγινε έργο σε αυτόν τον λόφο – ο οποίος είναι από τους ωραιότερους λόφους της Αθήνας- ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 90… Πρώτα απ’ όλα η ανάπλαση είναι έργο υποδομών. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή χωματουργικά ζητήματα. Φεύγει το χώμα,χρειάζεται στήριξη. Υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την φύτευση, με την πυρασφάλεια,μην μας καεί. Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με το φως. Τα στοιχειώδη… Ο λόφος έχει αποκοπεί από τη γειτονιά. Αν μιλήσετε με με ανθρώπους που τα σπίτια τους είναι σχεδόν πάνω στον λόφο θα σας πουν ότι δεν πάνε οι ίδιοι στον λόφο γιατί έχει παραδοθεί στην παραβατικότητα, στην εγκληματικότητα, στην ηχορύπανση… Προχωράμε στο πλαίσιο του «Υιοθετήσε την Πόλη σου» και έχουμε εξασφαλίσει μια γενναιόδωρη χορηγία η οποία ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο €. Εχουμε κάθε λόγο αυτή τη στιγμή το έργο να τελειώσει και αποκτήσει ο λόφος του Στρέφη τη θέση που του αξίζει στο χάρτη της πόλης.
Η ανάπλαση της Πλατείας Συντάγματος
Για την ανάπλαση της κάτω Πλατείας Συντάγματος, η οποία ολοκληρώνεται με την προσθήκη των τελευταίων στοιχείων όπως είναι τα σκίαστρα στις πέργκολες, οι νέες φυτεύσεις και τα δυο μικρά σιντριβάνια, ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε: « Θυμάστε πως ήταν το Σύνταγμα; Έβγαινες από την Ερμού και έπεφτες αμέσως σε μία “χαράδρα” αυτοκινήτων. Από το 2000, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπήρχε ένα σχέδιο το οποίο βασιζόταν σε έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που είχε γίνει τότε. Τι προέβλεπε αυτό το σχέδιο; Είναι πολύ προφανές. Να επεκτείνουμε τα πεζοδρόμια, να κερδίσουμε δημόσιο χώρο, σχεδόν 4.000 τετραγωνικά μέτρα.»
Σημείωσε πως αυτή η Δημοτική Αρχή προχωράει έργα τα οποία ενώ όλοι αναγνώριζαν ως αναγκαία, ουδείς αναλάμβανε να πάρει αποφάσεις με πολιτικό κόστος.
«Ο λόγος που δεν είχε γίνει το έργο όλα αυτά τα χρόνια, ήταν γιατί κανείς δεν ήθελε να μετακινήσει την πιάτσα ταξί. Το να μην κάνουμε ένα έργο στην Πλατεία Συντάγματος, στην σπουδαιότερη και κεντρικότερη πλατεία της χώρας επειδή δεν θέλουμε να μετακινήσουμε μία πιάτσα ταξί, λέει πάρα πολλά για τον τρόπο που λειτουργούσε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Ο φόβος του πολιτικού κόστους. Αυτός ήταν ο λόγος που άφησαν την Αθήνα πίσω και ο λόγος που έχουμε χάσει πάνω από 15 χρόνια. Όλες οι άλλες πρωτεύουσες, μητροπόλεις της Ευρώπης προχωράνε και εμείς είχαμε μείνει στάσιμοι. Χάσαμε μισή γενιά.»
«Στο Κίεβο αισθάνθηκα σοκ και δέος»
Για το πρόσφατο ταξίδι του στην Ουκρανία ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε « Αισθάνθηκα σοκ. Αισθάνθηκα δεος. Σοκ για τις καταστροφές που είδα με τα μάτια μου, αλλά και δέος για τον ηρωικό αγώνα των Ουκρανών. Είχαμε την ευκαιρία με μια ομάδα δημάρχων που αναλάβαμε την πρωτοβουλία, να κάνουμε μια συνάντηση με τον πρόεδρο, με τον κ. Ζελένσκι, να δούμε τον ομόλογο μας, τον δήμαρχο του Κιέβου. Μιλήσαμε για την ανοικοδόμηση και πως θα συμβάλουμε. Πρώτα απ’ όλα, μπορούμε να συμβάλουμε με τις γνώσεις μας. Υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες ανάγκες και έχουμε κι εδώ στην Αθήνα εξαιρετικούς αρχιτέκτονες, εξαιρετικούς πολεοδόμους, εξαιρετικούς χωροτάκτες, εξαιρετικούς αρχιτέκτονες τοπίου που μπορούν να βοηθήσουν και βεβαίως όλοι μαζί να δημιουργήσουμε την βάση εκείνη ώστε να είναι καλύτερη η αυριανή μέρα από τη χθεσινή».
Περιγράφοντας την ισχυρότερη εικόνα του ταξιδιού είπε « Αυτό που δεν μπορώ να ξεχάσω είναι όταν πήγαμε σε ένα προάστιο του Κιέβου που είχε βομβαρδιστεί. Σαράντα άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και δυο μικρά παιδάκια, το κτίριο είχε όλο πέσει κάτω, έχετε δει τις εικόνες στην τηλεόραση. Ακριβώς απέναντι, στην άλλη πλευρά του δρόμου βρισκόταν μια παιδική χαρά. Επαιζαν παιδάκια και ήταν μαμάδες, μπαμπάδες, παππούδες, γιαγιάδες. Είναι η εικόνα της ζωής η οποία συνεχίζει. Είναι η ζωή που τελικά πάντα κερδίζει».