Την φθινοπωρινή της ατζέντα επεξεργάζεται η κυβέρνηση με το βλέμμα στη ΔΕΘ, καθώς μια δύσκολη πολιτικά περίοδος ξεκινά μετά τα μπάνια των πολιτών λόγω της ενεργειακής κρίσης. Και μπορεί το ραντεβού των πολιτικών αρχηγών για το θέμα των παρακολουθήσεων να τοποθετείται χρονικά την προσεχή εβδομάδα στη βουλή – πιθανότατα στις 24 Αυγούστου- ωστόσο στο κυβερνητικό επιτελείο αρχίζει και πάλι να ανεβάζει στροφές, καθώς απαιτείται προγραμματισμός και κυβερνητικός συντονισμός για τα επόμενα βήματα.

Η καλή πορεία της οικονομίας με αιχμή τις επενδύσεις και τον τουρισμό αλλά και η σημαντική υπέρβαση των εσόδων του προϋπολογισμού ( 5,17 δισ. ευρώ στο επτάμηνο του έτους) δημιουργούν πρόσφορες συνθήκες για λήψη νέων μέτρων στήριξης, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η συνέχιση των επιδοτήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα.

Αυτό που επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο είναι να ισορροπήσει ανάμεσα στις δημοσιονομικές αντοχές και τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, καθώς η απόκριση σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση είναι άκρως απαιτητική. Δεδομένου ότι οι πολίτες με την επιστροφή τους από τις διακοπές θα αρχίσουν να έρχονται αντιμέτωποι με μια δύσκολη και πολυέξοδη καθημερινότητα, οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού ήδη επεξεργάζονται σχέδια ανακούφισης συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Έμφαση αναμένεται να δοθεί στη μεσαία τάξη, τους νέους και στους αδύναμους οικονομικά πολίτες. Τα μέτρα τα οποία επεξεργάζονται θα είναι τόσο έκτακτου αλλά και μόνιμου χαρακτήρα και τα περισσότερα θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ. Ωστόσο, το εύρος και η διάρκειά τους θα εξαρτηθούν από τις τρέχουσες οικονομικές συγκυρίες (τιμές καυσίμων, ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου) αλλά και από το αν θα υπάρξει και ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση.

Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι

  • Επιταγή ακρίβειας η οποία θα είναι πιο διευρυμένη
  • Fuel pass  3
  • Διεύρυνση αποζημιώσεων για την ενέργεια
  • Αναδρομικά δώρων και επικουρικών στους συνταξιούχους, για εκείνους που έχουν δικαιωθεί από το ΣτΕ
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους
  • Αυξήσεις στις συντάξεις από την αρχή του 2023

Έτσι θα αντέξει η ελληνική οικονομία το σοκ της παγκόσμιας αναταραχής

Παράλληλα, στο πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων που περιλαμβάνει το Ταμείο Ανάκαμψης περίπου 31 δισ. ευρώ, το ταμείο ΕΣΠΑ άλλα 22 δισ. ευρώ και τους πόρους από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, που συνολικά ανέρχονται στα 80 δισ. ευρώ αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, εξηγώντας ότι σε συνδυασμό με τις ιδιωτικές επενδύσεις δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να αντέξει η ελληνική οικονομία το σοκ που υφίσταται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης.