Στην προώθηση μέτρων για την ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

«Κάναμε ήδη πολλά για να προάγουμε τη διαφάνεια, όσα ίσως δεν έγιναν ποτέ. Αλλά αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται χωρίς καμία χαλάρωση», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όταν παρέλαβε η κυβέρνηση «υπήρχε έλλειμμα αξιοκρατίας σε ένα δημόσιο πλήρως παραδομένο σε πελατειακές λογικές. Υπήρχε ένα γενικευμένο έλλειμμα λογοδοσίας αλλά και δικαιοσύνης.

Όλα αυτά μαζί, και μαζί με το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης μας οδήγησαν τελικά στα πελώρια κρατικά ελλείμματα και στο χείλος του γκρεμού.

Η χώρα μας έχει πληρώσει και πληρώνει βαρύ τίμημα για τα φαινόμενα αυτά», σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου και συνέχισε: «Πρέπει συνεχώς και παντού να προάγουμε τη διαφάνεια σε κάθε μας βήμα, σε κάθε μας
πράξη να ενισχύουμε τη λογοδοσία, την αξιολόγηση, τα θεσμικά αντίβαρα που ελέγχουν την εξουσία κάθε μορφής – από την τοπική αυτοδιοίκηση έως και τους ίδιους μας τους εαυτούς.

Έτσι διευρύνουμε τη δημοκρατία, την ισότητα και τις ευκαιρίες, έτσι βελτιώνουμε τις προϋποθέσεις για οικονομική ανάπτυξη, έτσι διευρύνεται η συμμετοχή των πολιτών στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε.

Και φυσικά, καθοριστικό είναι επίσης το να συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση την προσπάθεια που κάνουμε για να φέρουμε σε πέρας τις μεγάλες αλλαγές στη χώρα μας.

Και αυτό κάνουμε με τις συχνές συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και τον – καταιγιστικό θα έλεγα – ρυθμό με τον οποίο προωθούμε νομοσχέδια που επιφέρουν μεγάλες αλλαγές».

Τα δύο βασικότερα νομοθετήματα που εγκρίνονται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο είναι ο αναπτυξιακός νόμος και το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει σειρά μέτρων που πρέπει να ισχύσουν από την 1 Γενάρη, όπως οι αυξομειώσεις του ΦΠΑ, οι μειώσεις μισθών στις ΔΕΚΟ και οι αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί με διαδικασία κατεπείγοντος και θα ψηφιστεί την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη.