H Έλενα Ράπτη Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Ν.Δ., ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, πραγματοποίησε την έβδομη ομιλία της, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος επιμόρφωσης του αστυνομικού προσωπικού των Επιχειρησιακών Αστυνομικών Υπηρεσιών.

Αναφέρθηκε στον «Κανόνα των Εσωρούχων» ο οποίος εξηγεί με απλά λόγια στο παιδί ότι το σώμα του, του ανήκει και πώς μπορεί να διακρίνει το «καλό» από το «κακό άγγιγμα» και το «καλό» από το «κακό μυστικό.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο δράστης είναι άτομο που το παιδί γνωρίζει. Είναι πολύ δύσκολο, κυρίως για τα μικρά παιδιά, να καταλάβουν ότι κάποιος που ήδη γνωρίζουν μπορεί να τα βλάψει.

Ο Κανόνας των Εσωρούχων ορίζει ότι το παιδί οφείλει να ενημερώνει σε κάθε περίπτωση που κάποιος του προσφέρει δώρα τακτικά, του ζητάει να κρατήσει μυστικά ή προσπαθεί να βρεθεί μόνος μαζί του.

Επιπλέον οι γονείς θα πρέπει να δώσουν σαφείς οδηγίες στα παιδιά τους  ως προς το ποιοι είναι οι ενήλικες που αποτελούν το δίκτυο ασφαλείας τους.