Ένα καλοκαίρι διαφορετικό από αυτό για το οποίο είχαν προετοιμαστεί ξεδιπλώνεται από την 7η Ιουλίου για όλα τα κομματικά επιτελεία μετά την ξεκάθαρη δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας.

Ο χρονικός ορίζοντας σε αυτή την καθαρά προεκλογική χρονιά μακραίνει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι μηχανισμοί των κομμάτων θα σταματήσουν να προετοιμάζονται για να είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός εκλογικού αιφνιδιασμού, αυξάνοντας παράλληλα κατά το δυνατόν την επιρροή τους και διευρύνοντας το εκλογικό ακροατήριο τους. 

Πώς θα κινηθούν κυβέρνηση και κόμμα

Επιθυμία του πρωθυπουργού είναι να μην πάει πίσω ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου. Ούτως ή άλλως ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο αποφάσισε οι εκλογές να γίνουν στην λήξη της θητείας της κυβέρνησης είναι η σταθερότητα, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η ανάγκη η χώρα να εξελίσσεται παρά τους ανασταλτικούς παράγοντες που προκαλούν οι κρίσεις. 

Έτσι, η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να πάρει το ρίσκο -όπως είπε -της σταθερότητας σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί με τις μηχανές της στο φουλ – με μια μόνο ανάπαυλα  για τους υπουργούς – με την Βουλή να παραμένει ανοικτή και με το οικονομικό επιτελείο να μην σταματά να κάνει σχέδια επί χάρτου εν μέσω οικονομικής και ενεργειακής κρίσης και με την ΔΕΘ να είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση στο θέμα των παροχών.

Όμως, ο πρωθυπουργός δεν παραβλέπει ότι είναι και Πρόεδρος της ΝΔ και αν θέλει να συνεχίσει το έργο της πρώτης 4ετίας και να αποκτήσει άλλη μια αυτοδύναμη θητεία θα πρέπει να κρατά σε εγρήγορση τους μηχανισμούς της Πειραιώς που θα κρίνουν και το αποτέλεσμα.

Το στοίχημα είναι ακόμα μεγαλύτερο για τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ και ιδιαίτερα τον γραμματέα του κόμματος Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος σαρώνει την Ελλάδα με κλιμάκια κομματικών και κυβερνητικών στελεχών. Στόχος να ενημερωθεί τόσο η κομματική βάση όσο και οι πολίτες για το έργο που έχει επιτελεστεί και δεν επικοινωνήθηκε σωστά αλλά και για εκείνο που έχει προγραμματιστεί μέχρι να φτάσουμε στις κάλπες.

Στις διακοπές «κλειδώνει» ο ανασχηματισμός 

Στο διάστημα των ολιγοήμερων διακοπών που θα κάνει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να καταλήξει λένε οι πληροφορίες και στο νέο κυβερνητικό σχήμα που θα φτάσει ως τις εκλογές όποτε αυτές και αν γίνουν. Και αν γίνουν και στο βουνό, εκεί θα ληφθούν οι σημαντικές αποφάσεις όπως έχει δηλώσει ο ίδιος.

Ψάχνουν νέο αφήγημα 

Στα απέναντι στρατόπεδα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ επαναχαράσσουν την στρατηγική τους, καθώς ο ορίζοντας των εκλογών ήταν μέχρι προχθές ο Σεπτέμβριος. Με τις κάλπες όμως να ξεμακραίνουν το αφήγημά τους πρέπει να αποκτήσει άλλα χαρακτηριστικά, χωρίς να πέφτουν παράλληλα οι ρυθμοί προεκλογικής προετοιμασίας.

Έτσι, οι κομματικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση. Μάλιστα για μην υπάρξει χαλάρωση σε κανένα από τα δυο αυτά κόμματα δεν άλλαξε η εντολή για επιστροφή από τις διακοπές έως τις 20 Αυγούστου ή και νωρίτερα. «Θα συνεχίσουμε να κινούμαστε σαν να έχουν προκηρυχθεί εκλογές για το φθινόπωρο», έλεγε στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο newsbeast.

Ωστόσο, αναπόφευκτα αλλάζουν οι προτεραιότητες και ο πολιτικός χρόνος μεγαλώνει. Τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στην Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν ότι μια μακρά προεκλογική περίοδος κρύβει παγίδες ειδικά όταν άλλος κρατάει το μαχαίρι και το πεπόνι.