Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός στον 21ο αιώνα είναι ένα απαραίτητο εργαλείο, το οποίο χρειάζεται οπωσδήποτε στην σύγχρονη διπλωματία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις των καιρών.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου 2022-25 και του Επιχειρησιακού Σχεδίου 2022 του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέροντας ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός «δεν μια απλή καινοτομία γραφειοκρατικής διαχείρισης της πληροφορίας, είναι ένας τρόπος δημιουργικής σκέψης και συλλογικής εργασίας. Είναι προϊόν συλλογικής εργασίας από κάτω προς τα πάνω και όχι από πάνω προς τα κάτω».
Επίσης, ανέφερε, αυτό που για μας είναι μια καινοτομία, για τις περισσότερες χώρες είναι μια συνήθης πρακτική. Χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και η Σουηδία, η Ολλανδία και η Κύπρος, έχουν ήδη ενσωματώσει ένα τέτοιο τρόπο λειτουργίας. Παρά ταύτα, στην Ελλάδα το υπουργείο Εξωτερικών είναι το πρώτο υπουργείο που το κάνει.
Έτσι, εισάγει τρεις βασικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του υπουργείου.
Οι τρεις νέες αλλαγές
Πρώτον, όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, μέσω των πέντε στρατηγικών αξόνων, των 39 στρατηγικών στόχων και των χιλιάδων δράσεων, ενοποιούνται και αλληλεπιδρούν, οι τρεις πυλώνες της διπλωματίας:
- Η πολιτική διπλωματία
- Η οικονομική διπλωματία, η προώθηση εξαγωγών, και η προσέλκυση επενδύσεων
- Η δημόσια διπλωματία, η οποία, στην περίπτωση της χώρας μας, έχει στοιχεία μοναδικότητας, περιλαμβάνει πολιτισμό και κουλτούρα, περιλαμβάνει την θρησκευτική διπλωματία και τον απόδημο ελληνισμό.
«Δεύτερον, μέσα από τον ορισμό μακροπρόθεσμων στόχων επιτυγχάνουμε, αυτό που νομίζουμε όλοι ότι έλειπε, να υπάρχει θεσμική συνέχεια στις προσπάθειες όλων».
Όπως εξήγησε, κάθε προϊστάμενος, είτε πολιτικός, είτε υπηρεσιακός, πρέπει να ξέρει καλά τι στόχους πρέπει να υπηρετεί στη θέση την οποία αναλαμβάνει.
Συγκεκριμένα, με την ανάληψη των καθηκόντων του, θα πρέπει να παραλαμβάνει και φάκελο με τους στόχους που θα καλείται να επιδιώξει και να αξιολογείται επί τη βάσει του ποσοστού επίτευξης αυτών των στόχων.
«Και να υπάρχει και μια άλλη δυνατότητα. Ακριβώς επειδή το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούμαστε δεν είναι ένα σταθερό επιστημονικό εργαστήριο, αλλά είναι μια συνεχώς κινούμενη πραγματικότητα, να μπορεί να προβλεφθεί και έχει προβλεφθεί, και το περιθώριο των διορθωτικών προσαρμογών», σημείωσε.
Τρίτο, η χρήση των πόρων, είτε των ανθρώπινων πόρων και είτε των οικονομικών πόρων.
Πρόσθεσε δε πως η διάθεση και η κατανομή πόρων πρέπει να βγει από την ευρωπαϊκοκεντρική νοοτροπία. «Ούτως ή άλλως έχουμε ανοίξει τους ορίζοντές μας στον Κόλπο, στην Αφρική, στην Ινδία, παντού όπου μας οδηγούν στα στρατηγικά συμφέροντα της πατρίδας μας».
Στο πλαίσιο της κατανομής ανθρωπίνων πόρων σε σχέση με τις δράσεις και τους άξονες, είναι ήδη σε τελική φάση επεξεργασίας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος σύνθεσης των Αρχών Εξωτερικού, που εξορθολογίζει τις συνθέσεις αυτές επί τη βάση αυτού που θέλουμε να επιδιώξουμε και να πετύχουμε, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Με τη βοήθεια όλων και με τη συνεργασία όλων το υπουργείο εισέρχεται με μια μικρή καθυστέρηση στον 21ο αιώνα», υπογράμμισε. «Και για να διευκολύνουμε αυτή την είσοδο στον 21ο αιώνα, δημιουργούμε μια σειρά ψηφιακών βάσεων διευκόλυνσης του έργου».