«Έχουμε μπροστά μας άλλη μια προσπάθεια υποβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου που πρέπει να την αντικρούσουμε συλλογικά. Είναι ζήτημα υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο «Νέοι ορίζοντες για τα ΑΕΙ» που διοργανώνει η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.
«Επιχειρείται επίθεση απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο που έχει ως βασικό όχημα την κατάργηση των δημοκρατικών του δομών και τη μετάλλαξη του ακαδημαϊκού και αντιπροσωπευτικού Πανεπιστημίου σε ένα Πανεπιστήμιο που προσομοιάζει σε ιδιωτική εταιρεία», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Ο Αλέξης Τσίπρας Εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του «για το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιλέγει σε ένα ”νεκρό” χρόνο, στο ’93’ -με όρους ποσοδφαιρικούς-, να εισάγει στη βουλή ένα νομοσχέδιο που αλλάζει όλο το πλαίσιο του δημόσιου πανεπιστημίου». Είπε ότι το κάνει σε μια περίοδο που η κοινωνία έχει πάρα πολλά κρίσιμα θέματα που την ταλανίζουν: «σε μια περίοδο που η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που απασχολεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών κρίσεων και εντάσεων στην περιοχή, σε μια περίοδο που είναι κοινό μυστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψάχνει να βρει την ημερομηνία των εκλογών αμέσως μετά το τέλος του καλοκαιριού».
«Ο πρωθυπουργός έρχεται να επισπεύσει την εκλογική διαδικασία διότι βρίσκεται μπροστά στα μεγάλα συσσωρευμένα αδιέξοδα»
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός «έρχεται να επισπεύσει την εκλογική διαδικασία όχι γιατί ανταποκρίνεται στο αίτημα που εμείς θέσαμε εδώ και έξι μήνες, αλλά διότι βρίσκεται μπροστά στα μεγάλα συσσωρευμένα αδιέξοδα που η ίδια η πολιτική του έχει δημιουργήσει και έχει μεγεθύνει».
«Στο ’93 και από θέση οφσάιντ επιχειρεί να θέσει επί τάπητος πλαίσιο συνολικής αποδόμησης και αλλαγής κανόνων που διέπουν το δημόσιο πανεπιστήμιο» δήλωσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σημείωσε ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να αντιμετωπιστεί με σθεναρή αντίσταση της ακαδημαϊκής κοινότητας και των πολιτικών κομμάτων.
Επίσης χαρακτήρισε «ύποπτο και το γεγονός ότι για άλλη μια φορά επιχειρείται δομική αλλαγή στο πλαίσιο λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου χωρίς να υπάρχει η ελάχιστη διαβούλευση με τους λειτουργούς του».
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι «επιχειρείται επίθεση απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο που έχει ως βασικό όχημα την κατάργηση των δημοκρατικών του δομών και τη μετάλλαξη του ακαδημαϊκού και αντιπροσωπευτικού Πανεπιστημίου σε ένα Πανεπιστήμιο που προσομοιάζει σε ιδιωτική εταιρεία». Πρόσθεσε ότι αυτή η επίθεση έρχεται μετά από τις δύο μεγάλες πληγές που ήδη έχουν ανοίξει στο δημόσιο πανεπιστήμιο: την ελάχιστη βάση εισαγωγής, ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Τόνισε ότι σε πρώτη φάση αυτό που χρειάζεται είναι «να αποκρούσουμε, το γκολ οφσάιντ στο ’93, αλλά ακόμα κι αν αυτό μπει να δεσμευτούμε ότι ο διαιτητής που θα προκύψει από τη λαϊκή ετυμηγορία στις εκλογές που σύντομα έρχονται, θα το ακυρώσει και θα επαναφέρει τον ουσιαστικό διάλογο για τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται το δημόσιο πανεπιστήμιο για να γίνει ξανά ισχυρό, ποιοτικό, ανταγωνιστικό.