Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρέτησε τον Ηλία Νικολακόπουλο, ο οποίος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 75 ετών, όταν έχασε την ζωή του στην στιγμή που κολυμπούσε στην παραλία Αχλάδι της Σύρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «μέχρι και σήμερα θα ήταν δύσκολο κανείς να φανταστεί εκλογές στην Ελλάδα χωρίς την παρουσία του Ηλία Νικολακόπουλου. Υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή τις αξίες της Αριστεράς, ήταν πρόεδρος των ΑΣΚΙ και είχε την επιστημονική επιμέλεια της εκπομπής Ιστορία στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο Ηλίας Νικολακόπουλος υπήρξε από τις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις ακαδημαϊκών που η επιστήμη την οποία υπηρετούσε είχε ταυτιστεί με το δικό του όνομα.

Με τη γνώση, την αναλυτική του σκέψη και την ψυχραιμία του, ως καθηγητής εκλογικής κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ, υπήρξε δάσκαλος χιλιάδων φοιτητών, ορισμένοι από τους οποίους κινήθηκαν μετέπειτα στα χνάρια του.

Είχε σπουδάσει στην Αθήνα, τη Λωζάνη και το Παρίσι, Μαθηματικά και Θεωρία Πιθανοτήτων.

Στο ευρύ κοινό είχε γίνει γνωστός από τη συνεργασία του με τηλεοπτικούς σταθμούς, όπου κατέκτησε τον σεβασμό των πολιτών με τις ακριβείς εκτιμήσεις του και την ικανότητά του να εξηγεί απλά τα πιο σύνθετα πολιτικά ζητήματα.

Μέχρι και σήμερα θα ήταν δύσκολο κανείς να φανταστεί εκλογές στην Ελλάδα χωρίς την παρουσία του Ηλία Νικολακόπουλου.

Υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή τις αξίες της Αριστεράς, ήταν πρόεδρος των ΑΣΚΙ και είχε την επιστημονική επιμέλεια της εκπομπής Ιστορία στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.

Εκφράζουμε συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους συναδέλφους και τους μαθητές του».

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Επίσης, για την απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου, εξέδωσε συλληπητήρια ανακοίνωση και το ΚΚΕ, όπου σημείωσε τα εξής:

«Για τον αιφνίδιο θάνατο του Ηλία Νικολακόπουλου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πολιτικού επιστήμονα και αναλυτή, το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Θεοδωρικάκος: Έφυγε ένας πρωτοπόρος της πολιτικής έρευνας

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με ανάρτησή του στο Twitter αποχαιρετά τον Ηλία Νικολόπουλο. Χαρακτηριστικά έγραψε:

«Έφυγε σήμερα ένας πρωτοπόρος της πολιτικής έρευνας και ανάλυσης. Ο Ηλίας Νικολακόπουλος συνέδεσε το όνομά του με την ανώτατη δημοκρατική στιγμή: τις εκλογές. Τον ευχαριστούμε για όσα προσέφερε στην επιστήμη και την κοινωνία».

Τα συλλυπητήρια του Κώστα Σημίτη

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μέσω μιας λιτής ανακοίνωσης αποχαιρέτησε τον Ηλία Νικολακόπουλου, αναφέροντας τα εξής:

«Ο Η. Νικολακόπουλος ήταν ένας στενός φίλος. Είχε δυνατό κριτικό μυαλό. Εργαζόταν σταθερά
για την πειστική ανάλυση των πολιτικών εξελίξεων και για μια δημιουργική πολιτική
.

Τα συλλυπητήριά μου στα παιδιά του».