Ξεκάθαρος όσον αφορά στην προκλητικότητα της Τουρκίας ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο του ΔΗΣΥ στην Λευκωσία.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με το λογικό».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι «σε ένα κόσμο όπου οι τεκτονικές πλάκες των συσχετισμών μετακινούνται το κυπριακό πρέπει να αναδειχθεί ως προτεραιότητα στον ενεργειακό χάρτη και αν κάποιοι επιλέγουν την προκλητικότητα εμείς απαντάμε με ψυχραιμία».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι: «Ελλάδα και Κύπρος έχουν όπλο τους το διεθνές δίκαιο και δεν έχουν θράσος, έχουν θάρρος.
Πουθενά αλλού όσο εδώ δεν αποτυπώνεται τόσο ηχηρά και εύγλωττα η ανάγκη της άρσης των στρατιωτικών τετελεσμένων, είπε και η αποκατάσταση της εδαφικής κυριαρχίας με βάση τη διεθνή νομιμότητα.
Η Ουκρανία ζεί όσα έζησε η Κύπρος το 1974 και δεν πρέπει να αφήσουμε το Ντονέντσκ και την Μαριούπολη να γίνουν Κερύνεια και Αμμόχωστος.
Οι θέσεις περί δυο κρατών απορρίπτονται ασυζητητί, τόνισε και είπε ότι η γραμμή που κόβει την Κύπρο στα δυο είναι μια γραμμή ντροπής που πρέπει να σβήσει».
Στήριξη του πρωθυπουργού στον Αβέρωφ Νεοφύτου
Την στήριξή του στον υποψήφιο και Πρόεδρο του «αδελφού» κόμματος όπως το χαρακτήρισε, Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε ξεκινώντας την ομιλία του στο συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης, εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του στο συνέδριο «της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς παράταξης της Κύπρου – του κόμματος με το οποίο η ΝΔ συνδέεται διαχρονικά με αγώνες πατριωτικούς και δεσμούς ιδεολογικούς σε κοινή πορεία για πρόοδο».
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στον Γλαύκο Κληρίδη, έναν σοφό όπως είπε πολιτικό ο οποίος από κάθε θέση του μόχθησε για το εθνικό ζήτημα συμβάλλοντας στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός θυμήθηκε ότι γνώρισε τον Γλαύκο Κληρίδη σε νεαρή ηλικία καθώς ήταν προσωπικός φίλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Μιλώντας για τα χρόνια της κρίσης ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι και οι Κύπριοι πλήρωσαν τον λαϊκισμό και την ιδεοληψία «αλλά γυρίσατε σελίδα νωρίτερα από εμάς και αυτό το οφείλετε στους ηγέτες σας».
«Στην Ελλάδα», είπε, «γυρίσαμε τη δική μας σελίδα το καλοκαίρι του 2019. Αναφερόμενος στις κρίσεις των τελευταίων χρόνων ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα δέχθηκε προκλήσεις στον Έβρο το 2020 αλλά αμύνθηκε και προστάτεψε τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης.
«Δεν πιστεύω ότι υπήρξε άλλη κυβέρνηση που να διαχειρίστηκε τόσες κρίσεις αλλά η Πολιτεία κατάφερε να κρατήσει όρθια την κοινωνία – η κυβέρνηση έκανε πράξη ό,τι υποσχέθηκε μείωσε φόρους, έφερε επενδύσεις. Η Ελλάδα πρόσφατα αποπλήρωσε 2 χρόνια νωρίτερα τα τελευταία δάνεια στο ΔΝΤ και μόλις χθες το Eurogroup έδωσε το πράσινο φως για την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία.
«Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να μετατρέπει τις κρίσεις σε ευκαιρίες. Στην εισαγόμενη ακρίβεια απαντά με εθνικό πρόγραμμα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων το οποίο είμαστε σε θέση να μπορούμε να υλοποιούμε ακριβώς γιατί είμαστε σε τροχιά ανάπτυξης.
«Διαβεβαιώνω ότι τίποτα από αυτά δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο χρειάστηκε να αντιτάξουμε δύσκολες πράξεις στα εύκολα λόγια».