Συνεχίστηκε και σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2011, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για εφαρμογή πολιτικών που βαθαίνουν την ύφεση και διογκώνουν την φτώχεια και την ανεργία – και με τον υφυπουργό Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη, να υπεραμύνεται των κυβερνητικών επιλογών, επικαλούμενος τις έκτακτες δημοσιονομικές συνθήκες.

«Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο της μεταπολεμικής ιστορίας, σε δημοσιονομικές συνθήκες που θυμίζουν εποχές πολέμου. Είναι δυνατόν να πας στον πόλεμο, με διάταξη στρατεύματος για συνθήκες ειρήνης; Πρέπει λοιπόν να κάνουμε συζήτηση για το πώς φτάσαμε ως εδώ», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Απέναντι στις υποδείξεις του συνόλου των εισηγητών της αντιπολίτευσης, πως βασικοί άξονες εφαρμογής πολιτικών κοινωνικής συνοχής βαίνουν υποχρηματοδοτούμενοι, ενώ και η συγκρατημένη δημοσιονομική πολιτική δυναμιτίζει την ανάπτυξη, ο κ. Σαχινίδης δεν αρνήθηκε το γεγονός: «Δεν υποστηρίζω πως η δημοσιονομική πολιτική ευνοεί την ανάπτυξη. Το θέμα είναι, ποιες πρωτοβουλίες παίρνεις για να αναπληρώσεις ένα μέρος απ’ τη ζήτηση που αφαιρείται από την δημοσιονομική πολιτική που ασκείται…»

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, οι εισηγητές της Θ. Καράογλου, Μ. Μπεκίρης και Αλ. Δερμετζόπουλος, άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για το «μείγμα οικονομικής πολιτικής» που ακολουθεί, υποστηρίζοντας πως είναι εφικτή η εφαρμογή μιας διαφορετικής πολιτικής, ακόμα και εντός του πλαισίου που προδιαγράφει το Μνημόνιο.

Η ειδική εισηγήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, ξεκινώντας από την πρόσφατη επίταξη των ναυτεργατών, «υπό την απειλή όπλων και αστυνομίας μέσα στα καράβια» και συνεχίζοντας, κάνοντας λόγο για μια πολιτική, που «καταδικάζει το λαό οριστικά στη φτώχεια προκειμένου να προστατεύσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και οδηγεί σε ανθρωποθυσίες χωρίς τέλος για τα μονοπώλια. Παρά το κυβερνητικό ψευδοδίλλημα, και μείωση μισθών θα υπάρξουν, και απολύσεις. Θα βρείτε μπροστά σας την αντίδραση των λαϊκών στρωμάτων σαν ορμητικό ποτάμι», προειδοποίησε η κ. Μανωλάκου.

Ο Παύλος Μαρκάκης (ΛΑΟΣ), έδωσε χρονικό ορίζοντα στον προϋπολογισμό μονάχα 100 μέρες, «όσο το περιθώριο δηλαδή, για να προλάβουμε να πάρουμε την τέταρτη δόση. Καλά σαράντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), υπέδειξε μεταξύ άλλων την σταδιακή μείωση των πόρων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, προβλεπομένου από το Δ.Ν.Τ. να συρρικνωθεί το 2015 στο 1,9% του ΑΕΠ. «Πείτε μου μια χώρα στον κόσμο που να προγραμματίζει δημόσιες επενδύσεις κάτω του 2% του ΑΕΠ, και πώς θα βγει από την ανεργία και την υποαπασχόληση», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο», έκρινε τον προϋπολογισμό η Σοφία Γιαννακά (ΠΑΣΟΚ) κατηγορώντας τους βουλευτές της ΝΔ πως «αποκρύπτουν το δημοσιονομικό πρόβλημα ακόμα και σήμερα, ενάντια σε κάθε λογική».