Μνήμες από τις περσινές πυρκαγιές ξύπνησε η φωτιά στα νότια προάστια, με την κινητοποίηση της πυροσβεστικής και των εθελοντών να είναι μεγάλη από την πρώτη στιγμή σε Βούλα και Βάρη για να περιχαρακωθεί η πύρινη λαίλαπα και να τεθεί υπό έλεγχο.
Και αυτό είναι μόνο ένα πρώτο δείγμα των κινδύνων που εγκυμονούνται και αυτό το καλοκαίρι στο μέτωπο των πυρκαγιών με την κυβέρνηση να βρίσκεται ενώπιον μίας πολύ απαιτητικής διαχειριστικά κατάστασης, καθώς οι «πονοκέφαλοι» που αντιμετωπίζει είναι διαρκείας και πυροδοτούνται από τρεις εστίες: φωτιές, ανατιμήσεις και απειλές από την Τουρκία. Το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί με ψυχραιμία και σχεδιασμό να αντιμετωπίζει την εκάστοτε κρίση, ωστόσο τα ανοικτά μέτωπα εν μέσω θέρους είναι κρίσιμα και απαιτούν αριστοτεχνικούς χειρισμούς γιατί η ισορροπία είναι εύθραυστη σε όλα τα επίπεδα: γεωπολιτικά, ενεργειακά και στην καθημερινότητα.
Σε θέση μάχης για τις φωτιές
Με τις προβλέψεις για την φετινή τουριστική κίνηση να είναι υπεραισιόδοξες, γεγονός που ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται από τις χιλιάδες κρατήσεις αλλά και από τις αφίξεις που σημειώθηκαν το Μάιο, ο αστάθμητος παράγοντας φωτιές προβληματίζει το κυβερνητικό στρατόπεδο και αυτό γιατί παρά την προετοιμασία που έχει γίνει, όταν ξεσπάει μια πυρκαγιά πάντα βρίσκεσαι στην κόψη του ξυραφιού.
Στον σχεδιασμό την πολιτικής προστασίας εντάσσεται η σημαντική αύξηση της επίγειας και εναέριας επιτήρησης επικίνδυνων περιοχών, με στόχο τόσο την αποτροπή εμπρησμών αλλά ταυτόχρονα και την έγκαιρη αναγγελία ενδεχόμενης πυρκαγιάς. Παράλληλα, φέτος οι περίπολοι μετατρέπονται σε αμιγώς στρατιωτικές, απελευθερώνοντας δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ για πρώτη φορά σχεδιάζονται και υλοποιούνται ασκήσεις πολιτικής προστασίας με έμφαση στην οργανωμένη απομάκρυνση σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας με μεγάλη τουριστική κίνηση αλλά και σε αρχαιολογικούς χώρους.
Ο Ερντογάν προκαλεί
Σε ένα παιχνίδι για γερά νεύρα επιδίδεται το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα, κλιμακώνοντας καθημερινά τις προκλήσεις με το ενδεχόμενο μίας νέας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού να είναι ορατό αυτό το καλοκαίρι. «H Ελλάδα δεν θα ανεχθεί επιθετική συμπεριφορά, ρητορική αναθεωρητισμού και ενέργειες που ισοδυναμούν με παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελληνικής κυριαρχίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, ενώ συνεχίζει ν να επιδίδεται σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο για να διεθνοποιήσει την όξυνση των τουρκικών παράλογων διεκδικήσεων. Επόμενος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 23-24 Ιουνίου, όπου -όπως έχει ο ίδιος προαναγγείλει- θα ζητήσει από τα κράτη – μέλη σαφή αναφορά καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου.
«Εναπόκειται στην Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της. Εμείς δεν ήμασταν ποτέ εκείνοι που ξεπεράσαμε τα όρια, που δείξαμε επιθετικότητα. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ωστόσο ότι έχουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τη χώρα μας εάν παραστεί τέτοια ανάγκη. Και είμαστε επίσης βέβαιοι ότι έχουμε συμμάχους που μας υποστηρίζουν: την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας τη στάση που θα κρατήσει η Αθήνα, η οποία βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα για πιθανά προβοκάτσια ή για ακραίες κινήσεις έντασης «ενορχηστρωμένες» από τον Τούρκο πρόεδρο.
«Καίει» η βενζίνη – «Ηλεκτροσόκ» από το ρεύμα
Στο μέτωπο των ανατιμήσεων επιχειρείται από την κυβέρνηση να μπει κατά το δυνατόν φρένο αλλά το ράλι των τιμών στη βενζίνη συνεχίζεται – ειδικά στα νησιά – και μένει να φανεί πόσο θα μετριαστούν στην πράξη οι επιπτώσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος μετά την εφαρμογή των μέτρων στήριξης των πολιτών. Ανώτατα στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι δεν προκρίνονται μέτρα που σχετίζονται με μειώσεις στον ΦΠΑ ή στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης των καυσίμων, ωστόσο η συνέχιση του fuel pass φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει».
Πάντως, το σίγουρο είναι ότι η ακρίβεια «καίει» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και η κυβέρνηση βρίσκεται σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου όσα δημοσιονομικά περιθώρια δημιουργούνται να «μετατρέπονται» σε νέες παρεμβάσεις για την ανακούφιση των πολιτών. Η εξίσωση ωστόσο είναι δύσκολη, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός έχει «χτυπήσει» κόκκινο.