Με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας θα παραχωρήσει το προσεχές χρονικό διάστημα η χώρα μας τα αμφίβια σοβιετικά τεθωρακισμένα BMP-1 που διαθέτει στην Ουκρανία, παραλαμβάνοντας την ίδια ώρα νέα τανκς Marder από τη Γερμανία, όπως συνεννοήθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς στις Βρυξέλλες. Ήδη έχει επικοινωνήσει μάλιστα τηλεφωνικά επ’ αυτού και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γερμανίδα ομόλογό του Κριστίνε Λάμπρεχτ για τον καθορισμό των λεπτομερειών.
Πώς βρέθηκαν όμως τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης σοβιετικής κατασκευής στην κατοχή μας; Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Μετά την επανένωση της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία. Στη πρώτη, δηλαδή στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, όπως ήταν η επίσημη ονομασία της, υπήρξε ένα τεράστιο απόθεμα όπλων και πυρομαχικών. Μιλάμε για τόνους οβιδοβόλων, σφαιρών, τυφεκίων, μυδραλίων αλλά και τανκς, ελικοπτέρων, τζιπ, φορτηγών και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.
Σχεδόν όλα σοβιετικής κατασκευής. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του υλικού πουλήθηκε σε τιμές ευκαιρίας. Σχεδόν 70 χώρες ενδιαφέρθηκαν να εμπλουτίσουν το οπλοστάσιό τους, μεταξύ των οποίων συγκαταλεγόταν και η Ελλάδα που τότε πήρε τα αμφίβια τεθωρακισμένα BMP-1, τα οποία τα είχαμε πάρει προς 50.000 γερμανικά μάρκα το ένα. Μιλάμε δηλαδή για τανκς ηλικίας τουλάχιστον 50 ετών, τα οποία όμως θεωρούνταν αξιόπιστα. Αυτά είναι που θα στείλουμε τώρα στην Ουκρανία και θα τα αντικαταστήσουμε με νέα, γερμανικής κατασκευής.