Οι επάλληλοι κύκλοι των κρίσεων – πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία – επηρέασαν και συνεχίζουν να το πράττουν σε απόλυτο βαθμό τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, καθώς διανύουμε  μια μακρά περίοδο αστάθειας με απρόβλεπτες συνέπειες σε γεωπολιτικό και ενεργειακό-οικονομικό επίπεδο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η ανάγκη για μια σταθερή κυβέρνηση καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ. Και μπορεί να βρισκόμαστε άτυπα στις αρχές της προεκλογικής περιόδου, ωστόσο δεν έλειψαν φωνές ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης που έκριναν ότι ενδεχομένως το πολιτικό έδαφος να προσφέρεται για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πριν το θέρος και ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έπρεπε να συνοδεύεται μάλιστα από αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να γίνει πιο εφικτός ο πήχης της αυτοδυναμίας, ο οποίος με τον ισχύοντα νόμο αγγίζει το απαιτητικό 38%.  

Οι επόμενες δίδυμες εκλογές  – απλή και ενισχυμένη αναλογική – προμηνύουν μια δυνατή εκλογική μάχη, με ισχυρά διλήμματα και συγκρίσεις προεκλογικών προγραμμάτων, δεδομένου ότι το διακύβευμα είναι μεγάλο. Οι υπέρμαχοι των πρόωρων εκλογών έκριναν ότι ενδεχομένως τώρα να είναι η κατάλληλη στιγμή, διότι το οικονομικό πλήγμα στα νοικοκυριά έχει μεν αρχίσει να γίνεται αισθητό, ωστόσο είναι ακόμα διαχειρίσιμο και παράλληλα δεν θα δοθεί χρόνος τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο ΚΙΝΑΛ να ανασυνταχθούν, θα «πιάνονταν» δηλαδή σε πολιτικό ύπνο, ενώ η συσπείρωση στο κυβερνών κόμμα θα λειτουργούσε αποδοτικά.

Η διπλή άρνηση του πρωθυπουργού

Και όσο στα κομματικά, πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία είχε αρχίσει να φουντώνει η εκλογολογία ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μία ακόμη φορά ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής ότι θα εξαντλήσει τη συνταγματική του θητεία, εξηγώντας ότι θα ήταν τουλάχιστον ανεύθυνο σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Παράλληλα,  τόνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου, γεγονός απόλυτα αντιθεσμικό, το οποίο θα ερμηνευόταν και ως ένδειξη ντεφετισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες ξεκαθάρισε ότι πρώτιστο μέλημά του είναι να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή το εθνικό σχέδιο στήριξης των πολιτών, για να μετριαστεί όσο είναι εφικτό με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας ο αρνητικός αντίκτυπος των ανατιμήσεων στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Στόχος – όπως είπε – είναι να μην δοθεί λάθος μήνυμα στην κοινωνία αλλά να σταθούμε δίπλα σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη (μείωση ΕΝΦΙΑ και νέο πακέτο στήριξης ύψους 1,12 δισ. ευρώ για 3,2 εκατ. πολίτες).

Για το λόγο αυτό μάλιστα, ο πρωθυπουργός το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει εκ νέου τις περιοδείες στο εσωτερικό της χώρας (Θεσσαλονίκη στις 2 Απριλίου), προκειμένου να προβάλλει προς τα έξω μια συνολική πολιτική επανατοποθέτηση στο νέο ασταθές πολιτικό περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία.