Σε συζητήσεις με γερμανική εταιρεία για τη δημιουργία γραμμής υποστήριξης και παραγωγής αρμάτων μάχης τύπου Leopard βρίσκεται η χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, στο πλαίσιο της συνεχούς ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται θα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας, για την μεταφορά της γραμμής παραγωγής των γνωστών τανκ στην Ελλάδα.
Το έδαφος για τη συμφωνία αυτή έχει προλειανθεί εδώ και καιρό μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Άμυνας από τη μια πλευρά και της κατασκευάστριας εταιρείας Krauss Maffei Wegman από την άλλη, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν τα άρματα που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός, κάποια εκ των οποίων έχουν κατασκευαστεί ακόμη και 20 χρόνια νωρίτερα.
Το κόστος
Το αρχικό κόστος εκσυγχρονισμού των τανκς υπολογιζόταν γύρω στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Γερμανοί πρότειναν να διευθετηθούν οι οφειλές που έχουμε από παλαιότερες συμβάσεις προμήθειας αμυντικού υλικού, με το να δημιουργηθεί στην Ελλάδα εργοστάσιο στο οποίο θα μεταφερθεί η γραμμή παραγωγής.
Το αίτημα όπως όλα δείχνουν έχει γίνει δεκτό και το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί στη Θεσσαλονίκη ή στον Βόλο και εκτός από την κατασκευή των Leopoard θα γίνει και ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών αρμάτων στο επίπεδο Α7, δηλαδή στην πλέον σύγχρονη έκδοσή τους.
Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της περασμένης Κυριακής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε με νόημα ότι στο περιθώριο της πρόσφατης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, συναντήθηκε με τη Γερμανίδα ομόλογό του και συμφώνησαν «για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γερμανίας, σε τομείς που θα είναι αμοιβαία επωφελείς για τις αμυντικές βιομηχανίες των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαν να ενταχθούν προγράμματα για τα άρματα μάχης Leopard, τα οποία αντιμετωπίζουν άμεσης ανάγκης αναβάθμισης.
Εδώ και αρκετό καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με μεγάλες εταιρείες της Γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας για την κάλυψη των άνω αναγκών με ευνοϊκούς όρους τόσο για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε επίπεδο Στρατού Ξηράς, όσο και για τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Εκτιμώ δε, ότι η παρούσα συγκυρία συνιστά μια εξαιρετική ευκαιρία ώστε να έχουμε σύντομα επωφελή αποτελέσματα».