Ένα από τα ζητήματα που σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνέντευξής του στην εκπομπή «Ενώπιος Ενώπιω» του τηλεοπτικού σταθμού ANT1 ήταν κι ο ρόλος της Τουρκίας με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Είμαι ανήσυχος, όχι μόνο μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά εδώ και αρκετό καιρό με την αναθεωρητική ρητορική του προέδρου Ερντογάν και την κλιμάκωση της επιθετικότητας από την πλευρά της Τουρκίας. Θα ήθελα να είμαι προσεκτικός στο ν’ απαντήσω σ’ αυτό το ερώτημα», ανέφερε σε ερώτηση για το αν η Τουρκία θα μπορούσε να περάσει από τις προκλήσεις σε πραγματικές στρατιωτικές ενέργειες και συνέχισε: «Δεν θα έπρεπε να προκαταβάλουμε κάτι τέτοιο».
Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως θα έπρεπε να συναντηθούν άμεσα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τόνισε: «Θεωρώ ότι η Τουρκία, μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις αναβαθμίζει το ρόλο της στην περιοχή. Νομίζω πως όλοι όσοι είχαν σπεύσει όλο το προηγούμενο διάστημα να μιλήσουν για μια απομονωμένη Τουρκία σε διεθνές επίπεδο και για έναν Ερντογάν σε αδιέξοδο έκαναν λάθος. Η Τουρκία σήμερα είναι μια περισσότερο υπολογίσιμη δύναμη στα μάτια των δυτικών συμμάχων και των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ. Προσπαθεί να το αξιοποιήσει αυτό ο Ερντογάν. Βλέπουμε ότι προσπαθεί να διατηρήσει μια ουδετερότητα. Έχει μια παράδοση η Τουρκία στην λογική της επιτήδειας ουδετερότητας από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Για το αν η στάση της θα μπορούσε να τη βάλει στο… μάτι των συμμάχων της, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε: «Είναι μια ρηχή ανάλυση αυτή γιατί έβλεπα τις δηλώσεις του προέδρου Ζελένσκι, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έπλεξε το εγκώμιο του Ερντογάν, ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε πως η Τουρκία ήταν δίπλα του γιατί τους έδινε drone, τους πουλούσε πολεμικό υλικό κι ότι θα είναι χρήσιμη αν υπάρξουν συνομιλίες με τον Πούτιν, να μεσολαβήσει. Βλέπετε ότι αυτή η στάση δίνει πόντους στην Τουρκία και στο δυτικό μπλοκ ή τουλάχιστον δεν αφαιρεί. Είδατε έκλεισε τα στενά, κρατάει εδώ και χρόνια μια σχέση λυκοφιλίας με τη Ρωσία, άρα δεν είναι έτσι τα πράγματα».
Σχετικά με το τί πρέπει να κάνει η Ελλάδα, δήλωσε: «Σε αυτά τα δεδομένα εκτιμώ ότι αυτό που χρειάζεται να κάνει η χώρα μας, είναι να έχει μια ξεκάθαρη θέση. Η χώρα μας δεν μπορεί να κρατήσει μια στάση ουδετερότητας. Τόσο για λόγους αρχής όσο και για λόγους που έχουν να κάνουν με το ότι είναι μια χώρα σ’ ένα ιδιαίτερο μήκος και πλάτος του πλανήτη. Όταν έχουμε μια εισβολή, όταν έχουμε μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου το να είσαι ουδέτερος είναι να είσαι υπέρ αυτού που επιτίθεται» και επανέλαβε πως θεωρεί λάθος και επιπολαιότητα την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία.