«Απροστάτευτοι από τον κορονοϊό και σε συνθήκες μυστικότητας νοσούν και πεθαίνουν οι φιλοξενούμενοι στο Γηροκομείο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στη Ζάκυνθο (πρ. ΟΔΑΖ)». Με αυτόν τον τίτλο κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, αναδεικνύοντας στη Βουλή το θέμα της προβληματικής και επικίνδυνης για τους ωφελούμενους λειτουργίας του Γηροκομείου Ζακύνθου που ανήκει στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ιονίων Νήσων.

Αφορμή για την ερώτηση στάθηκε ο θάνατος από κορονοϊό ηλικιωμένης φιλοξενούμενης, για τον οποίο υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης και παραπληροφόρησης των οικείων της και όλης της τοπικής κοινωνίας.

Ο θάνατος της ηλικιωμένης από την Covid-19 επήλθε στις 15 Φεβρουαρίου, την ίδια ημέρα που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, και ανακοινώθηκε στον τοπικό τύπο την επομένη, χωρίς να γράφεται ότι πρόκειται για ωφελούμενη του δημόσιου γηροκομείου. Οι οικείοι της ειδοποιήθηκαν μόλις το πρωί της ημέρας θανάτου, ότι μεταφέρεται στο νοσοκομείο λόγω χαμηλής πίεσης, χωρίς να τους αναφέρεται ο υψηλός πυρετός που ήταν η πραγματική αιτία.

Προσπάθειες συγκάλυψης και παραπληροφόρησης

Σε επικοινωνία της τοπικής οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τον Πρόεδρο του ΚΚΠΠ Ιονίων Νήσων την επομένη του θανάτου, δίνονται διαβεβαιώσεις ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, έχουν γίνει 150 PCR test στους 58 ωφελούμενους και το προσωπικό, αλλά σε ιδιωτικό εργαστήριο, γιατί οι απαντήσεις του ΕΟΔΥ καθυστερούν. Και ότι δεν υπάρχει θάνατος από κορονοϊό, γιατί η συγκεκριμένη ωφελούμενη είχε αρνητικό PCR από τις 7/2 και αρνητικό rapid στις 15/2, ημέρα εισαγωγής της στο νοσοκομείο. Ο Πρόεδρος δεν αναφέρει καθόλου το θετικό PCR test που έγινε στο νοσοκομείο μόλις έφθασε εκεί η θανούσα, ούτε το πιστοποιητικό θανάτου, που αναφέρει ρητά θάνατο από Covid19.

Το τραγικό είναι ότι οι οικείοι της αναζήτησαν στο ψηφιακό σύστημα gov.gr την καταχώρηση του rapid test της 15ης Φεβρουαρίου στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος, και βρήκαν να έχει ημερομηνία λήψης δείγματος και αποτελεσμάτων την 18η/2, τρείς ημέρες μετά το θάνατο! Ενώ από το emvolio.gov.gr, φαίνεται ότι η ηλικιωμένη είχε εμβολιαστεί με μόνο μια δόση στις 9/10, χωρίς να της έχει γίνει η αναμνηστική δόση που θα την προστάτευε. Στον τοπικό μάλιστα τύπο αναφέρθηκε, εκ των υστέρων, και άλλος θάνατος ηλικιωμένης, φιλοξενούμενης του ίδιου γηροκομείου, από κορονοϊό, τελείως ανεμβολίαστη αυτή. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτούν το Υπουργό:

α) Αν το Υπουργείο ελέγχει τη συμμόρφωση των ιδρυμάτων των ΚΚΠΠ με τα πρωτόκολλα των εμβολιασμών και της εν γένει διαχείρισης της covid19 και με ποιόν ακριβώς τρόπο

β) Γιατί δεν εμβολιάστηκαν πλήρως οι φιλοξενούμενοι του Γηροκομείου Ζακύνθου του ΚΚΠΠ Ιονίων Νήσων

γ) Γιατί οι εξετάσεις PCR και τα rapid tests ωφελουμένων και των εργαζομένων, έγιναν όλες σε ιδιωτικό εργαστήριο και πώς εξηγείται το rapid test που υποτίθεται ότι έκανε η θανούσα στις 15/2 να έχει ημερομηνία, και απάντησης και λήψης δείγματος την 18η/2, τρεις ημέρες μετά το θάνατο,

δ) Αν θα διεξαχθεί ειδική έρευνα για τα όσα ανακριβή και ατεκμηρίωτα ανακοίνωσε η Διοίκηση του ΚΚΠΠ στην τοπική κοινωνία και στο οικείο περιβάλλον της θανούσης ωφελούμενης.