Την απερίφραστη καταδίκη του για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη συζήτηση της κύρωσης της Σύμβασης «Σεντ Ντενί», του Συμβουλίου της Ευρώπης, για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ασφάλειας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα, αλλά και των Μνημονίων Συνεργασίας με το Υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και με την Κινεζική Ομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. «Απέναντι σε αυταρχικές πολιτικές και σε αναθεωρητισμούς, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις», υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος επανέλαβε τη φράση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη χθεσινή συζήτηση στο Κοινοβούλιο, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.
«Η σημερινή συνεδρίαση διεξάγεται υπό τη σκιά της ανοιχτής εισβολής της Ρωσίας στο ανεξάρτητο γειτονικό της κράτος, την Ουκρανία, που διαρκεί εδώ και λίγες ημέρες», τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού και πρόσθεσε: «Η απόφαση του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Δυστυχώς, το τίμημα πληρώνουν χιλιάδες αθώα θύματα, ανάμεσά τους και οι Έλληνες στην περιοχή της Μαριούπολης. Άνθρωποι οδηγούνται αναίτια στον δρόμο της προσφυγιάς, οικογένειες διαλύονται, περιουσίες μιας ζωής εξαφανίζονται.
Όπως πολύ σωστά επεσήμανε χτες από το βήμα αυτό ο πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, η στάση της πατρίδας μας σε αυτή την κρίση είναι προϊόν των δικών μας ιστορικών βιωμάτων, αλλά και των μεγάλων γεωπολιτικών μας επιλογών. Διότι, ήμασταν πάντα στην σωστή πλευρά της Ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και συντασσόμαστε με την κοινή στάση των χωρών της Ευρώπης, στο πλευρό της Ουκρανίας. Απέναντι σε αυταρχικές πολιτικές και σε αναθεωρητισμούς, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις».
Ο Λευτέρης Αυγενάκης στο ξεκίνημα της ομιλίας του απέτισε φόρο τιμής στην εκλιπούσα βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου, την οποία χαρακτήρισε μαχήτρια της ζωής, «… με την οποία είχα την τιμή να δώσω πολλές μάχες για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Ως γραμματέας του κόμματος, είχα μια άψογη συνεργασία μαζί της, αντιμετωπίζοντας από κοινού δύσκολες καταστάσεις. Το ήθος της, η μαχητικότητά της και η οξυδέρκεια, με την οποία προσέγγιζε τα ζητήματα, αποτελούν πολύτιμα μαθήματα και οδηγό για όλους μας. Προσωπικά, δεν θα ξεχάσω ποτέ τις συμβουλές της και τη διαρκή παρότρυνσή της να βλέπουμε το μέλλον πιο αισιόδοξα, πιο φιλελεύθερα και πάντα ευρωπαϊκά. Την αποχαιρετούμε με ένα τεράστιο ευχαριστώ».
Η κύρωση της Σύμβασης «Σεντ Ντενί», καθώς και τα δύο Μνημόνια Συνεργασίας, υπερψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής κατά πλειοψηφία.