Άκρως ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες που αναφέρονται στον οπλισμό που εστάλη από την ελληνική κυβέρνηση στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της συνδρομής έναντι της εισβολής του ρωσικού στρατού στην περιοχή.
Αξιόπιστες πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρουν στο Newsbeast ότι οι εκτοξευτήρες που εστάλησαν (μαζί με τις σχετικές ρουκέτες που εννοούνται), είναι οι… ρωσικής προέλευσης ελαφροί αντιαρματικοί εκτοξευτές μικρής εμβέλειας RPG -18 που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός από τη δεκαετία του 1990 (κατασκευάστηκε από το 1972 έως τις αρχές του ’90). Η χώρα μας πήρε περίπου 21.500 εκτοξευτές, μέσω των αποθεμάτων που υπήρχαν στις αποθήκες του ανατολικογερμανικού στρατού, όταν έπεσε το Ανατολικό μπλοκ. Μπορεί να είναι παλιοί και να έχουν ολοκληρωθεί ο κύκλος τους, αλλά υπό ιδανικές συνθήκες είναι αξιόπιστοι, όπως σημειώνουν οι γνωρίζοντες.
Μπορούν να πλήξουν στόχους εντός 200 μέτρων
Οι RPG-18 εκτοξεύουν μια κεφαλή των 64 χιλιοστών, τοποθετημένη σε έναν μικρό πυραύλο ικανό να πλήξει στόχους εντός 200 μέτρων – αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι στην πράξη των βεληνεκών μπορεί να είναι και μικρότερο. Η κεφαλή αυτοκαταστρέφεται έξι δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση, θέτοντας συγκεκριμένα όρια στην εμβέλειά του, ενώ μπορεί να διαπεράσει έως και 375 mm συμβατικής θωράκισης.
Απαιτεί μόνο έναν χειριστή και κατά την πυροδότηση του βλήματος, δημιουργείται ισχυρός κώνος θερμών αερίων μήκους 15 μέτρων, κάνοντας το όπλο αλληλεπίδραση για βολή από κλειστούς χώρους (π.χ. από ένα δωμάτιο κτιρίου) αλλά και δυνητικά επικίνδυνα για φίλια μέλη της ομάδας μάχης.
Αυτή τη στιγμή οι εκτοξευτές RPG-18, εκτός από την Ελλάδα και τη Ρωσία, χρησιμοποιούνται στην Αρμενία, στο Αζερμπαϊτζάν, στη Λευκορωσία, στο Τσαντ, στη Δημοκρατία του Κονγκό, στη Γεωργία, στο Καζακστάν, στο Κιργιστάν, στη Μολδαβία, στον Παναμά, στη Συρία, στο Τατζικιστάν, στο Τουρκμενιστάν, στην Ουκρανία και στο Ουζμπεκιστάν, καθώς επίσης και από τους Χαμάς και Ιρακινούς μαχητές.