Τη «βάρβαρη» επίθεση της Ρωσίας και τα «κυνικά επιχειρήματα που τη δικαιολογούν» καταδικάζει η ΕΕ όπως δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Ένα δεύτερο μεγάλο πακέτο με στοχευμένες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα προταθεί προς έγκριση στους ευρωπαίους ηγέτες» σημείωσε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Ο πρόεδρος Πούτιν ξαναφέρνει τον πόλεμο στην Ευρώπη. Αυτές τις σκοτεινές ώρες η ΕΕ και ο λαός της στέκονται αλληλέγγυοι με την Ουκρανία και το λαό της. Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου επίθεση από τη ρωσική ηγεσία, κατά μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Η Ρωσία δεν στοχεύει μόνο το Ντονμπάς και την Ουκρανία, αλλά στοχεύει στη σταθερότητα της Ευρώπης και όλης της διεθνούς ειρηνικής τάξης. Ο πρόεδρος Πούτιν θα λογοδοτήσει γι’ αυτό» πρόσθεσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε, επίσης, ότι σήμερα το βράδυ θα παρουσιάσει προς έγκριση στους ευρωπαίους ηγέτες ένα πακέτο «μαζικών και στοχευμένων κυρώσεων».
«Θα στοχεύσουμε στρατηγικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας, αποκλείοντας την πρόσβασή της στις τεχνολογίες και τις αγορές που είναι κλειδί για τη χώρα. Θα αποδυναμώσουμε την οικονομική βάση της Ρωσίας και την ικανότητά της για εκσυγχρονισμό. Θα παγώσουμε το ενεργητικό της Ρωσίας στην ΕΕ και θα σταματήσουμε την πρόσβαση των ρωσικών τραπεζών στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι όπως με το πρώτο πακέτο κυρώσεων, έτσι και με το δεύτερο, η ΕΕ ενεργεί σε συνεννόηση με τους εταίρους και συμμάχους της, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, αλλά και την Ιαπωνία και την Αυστραλία.
«Ο πρόεδρος Πούτιν προσπαθεί να γυρίσει το χρόνο πίσω στον καιρό της ρωσικής αυτοκρατορίας, αλλά βάζει σε κίνδυνο το λαό της Ρωσίας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδικάζει έντονα τη ρωσική στρατιωτική επίθεση
Η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς καταδίκασε «έντονα σήμερα τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο και του οποίου η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μέλη.
«Θα λάβουμε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα για να ανταποκριθούμε στην σημερινή κατάσταση», συνέχισε η ίδια, καταγγέλλοντας μια «κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Μπορέλ: Διανύουμε τις πλέον σκοτεινές ώρες από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο
«Διανύουμε τις πλέον σκοτεινές ώρες από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια δήλωσης που έκανε από τις Βρυξέλλες μαζί με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Μια μεγάλη πυρηνική δύναμη επιτέθηκε σε γειτονική χώρα και απειλεί με αντίποινα οποιοδήποτε άλλο κράτος σπεύσει να τη βοηθήσει», δήλωσε ο Μπορέλ. «Αυτό δεν αποτελεί μόνο τη σοβαρότερη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και παραβίαση των βασικών αρχών της ανθρώπινης συνύπαρξης. Κοστίζει πολλές ζωές με άγνωστες συνέπειες μπροστά μας», πρόσθεσε.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Σαρλ Μισέλ, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να υιοθετήσουν «το πιο ισχυρό και σκληρό πακέτο κυρώσεων που εφαρμόσαμε ποτέ».
«Καλούμε με σθένος και ενότητα τη Ρωσία να σταματήσει άμεσα αυτή την μη ανεκτή συμπεριφορά, για την οποία η ρωσική ηγεσία θα αντιμετωπίσει μια δίχως προηγούμενο απομόνωση», τόνισε ο Μπορέλ.
«Εμείς η ΕΕ παραμένουμε η ισχυρότερη ομάδα χωρών στον κόσμο και αυτό δεν πρέπει να υποτιμηθεί», πρόσθεσε.
Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι πολύ σύντομα η ΕΕ θα παράσχει έκτακτη βοήθεια προς την Ουκρανία και θα εφαρμοστούν επιχειρήσεις εκκένωσης, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ΕΕ, από τις πληγείσες ζώνες που δέχονται ρωσικές επιθέσεις.
«Η ΕΕ μαζί με τους εταίρους της έχουν κάνει πρωτοφανείς προσπάθειες να επιτύχουν διπλωματική λύση στην κρίση ασφαλείας που προκαλεί η Ρωσία», είπε ο Μπορέλ, ωστόσο πρόσθεσε ότι, αντί της διπλωματίας, «η Ρωσία επέλεξε μονομερώς τη σοβαρή και προμελετημένη κλιμάκωση που οδηγεί στον πόλεμο».
Τέλος κάλεσε, τέλος, τον πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει αυτή την επίθεση και τόνισε ότι η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό του Ουκρανικού λαού.
Απεσταλμένοι δυτικών χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης φτάνουν στο Βελιγράδι για να πιέσουν στο θέμα της επιβολής κυρώσεων κατά της Μόσχας
Η Σερβία σε 48 ώρες θα ανακοινώσει την στάση της απέναντι στις κυρώσεις που επεβλήθησαν από την ΕΕ και τις ΗΠΑ στην Ρωσία καθώς, όπως ανήγγειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά από διαβουλεύσεις που θα έχει σήμερα ο ίδιος με ξένους αξιωματούχους θα καθοριστεί η στάση της Σερβίας.
«Θα έχω συνάντηση με τους απεσταλμένους των πέντε πιο ανεπτυγμένων χωρών, τις ΗΠΑ, την Βρετανία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία και την ΕΕ, και το αργότερο 24 ώρες μετά θα ανακοινώσω με σαφήνεια την θέση μας», δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug. Σημειώνεται ότι η Σερβία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία ενώ η σερβική πολιτική ηγεσία απέφυγε να καταδικάσει την απόφαση του Πούτιν να αναγνωρίσει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία των δύο «Δημοκρατιών» στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Βούτσιτς στην δήλωση του ανέφερε ότι «η θέση της Σερβίας θα είναι στάση αρχής και θα βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου». Συμπλήρωσε ότι «η Σερβία επιδιώκει την διασφάλιση των εθνικών της συμφερόντων, την διατήρηση της ειρήνης και της οικονομικής σταθερότητας και δεν έχει καμία πρόθεση να αποτελέσει μέρος κάποιων γενικευμένων πολεμικών συρράξεων».
Η δήλωση αυτή του προέδρου της Σερβίας έγινε αμέσως μετά την τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΕΕ Πίτερ Στάνο, ο οποίος επισήμανε ότι οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες οφείλουν να συνταχθούν με τις Βρυξέλλες στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συγκάλεσε για σήμερα το απόγευμα έκτακτη συνεδρίαση του ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία.