Σε απερίφραστη καταδίκη των ρωσικών ενεργειών στην Ουκρανία προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι η Μόσχα παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά και τις συμφωνίες του Μινσκ. Πρόκειται – όπως τόνισε – για μία αναθεωρητική πρωτοβουλία που υπονομεύει τη διεθνή σταθερότητα και την πρόοδο.
Η ελληνική διπλωματία είναι ενεργή από την πρώτη στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους ευρωπαίους αξιωματούχους, συνομίλησε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και η αντίδραση της χώρας μας είναι απόλυτα συντονισμένη με τους εταίρους της στην Ε.Ε και με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.
Μάλιστα από το Βουκουρέστι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη σήμερα ο πρωθυπουργός, θα συμμετάσχει το απόγευμα στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ σε επίπεδο κορυφής που συγκάλεσε ο πρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς Ντόναλντ Τουσκ με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία.
Τα ενεργειακά στο έκτακτο ΚΥΣΕΑ
Μία περίπου ώρα διήρκεσε το έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας που συνεδρίασε χθες υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή και του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα. Σε αυτό συζητήθηκαν όλα τα σενάρια για τον ενεργειακό αντίκτυπο που δύναται να έχουν οι ρωσοουκρανικές εξελίξεις αλλά και οι πιθανές επιπτώσεις στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας από ενδεχόμενη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο να παραμείνει ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα. Παράλληλα, στο στρατιωτικό σκέλος αλλά και στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται μετά τις κινήσεις του Ρώσου Προέδρου αναφέρθηκε εκτενώς ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.
Σε ετοιμότητα για την ελληνική ομογένεια
Οι ελληνικές αρχές σε Κίεβο και Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί για την ασφαλή επιστροφή στην Ελλάδα των 150.000 ομογενών που βρίσκονται στην Ουκρανία. Το θέμα έθεσε και ο υπουργός Εξωτερικών από το Παρίσι όπου βρίσκεται, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. «Εμείς ωστόσο έχουμε και ένα ειδικό θέμα, αυτό της προστασίας της ελληνικής μειονότητας» τόνισε ο Νίκος Δένδιας επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια πολυάριθμη μειονότητα 150.000 ανθρώπων. «Πρόκειται λοιπόν και πάλι να θέσω το ζήτημα υπό το φως των νέων εξελίξεων» επισήμανε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών με νεότερη ανακοίνωσή που εξέδωσε συμβουλεύει τους Έλληνες πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Ουκρανία και προτρέπει τους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν αρωγή για την αποχώρηση τους από την Ουκρανία, να έρθουν σε επαφή με την πρεσβεία στο Κίεβο και το Γενικό Προξενείο στη Μαριούπολη και την Οδησσό.