Με σχεδόν μηδενικές προσδοκίες ξεκινά στην Αθήνα ο 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις τόσο του ίδιου του προέδρου της γείτονος Ταγίπ Ερντογάν όσο και του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που επαναλαμβάνουν τον καινοφανή ισχυρισμό ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα μεγάλα, κατοικημένα νησιά του ανατολικού Αιγαίου… δεν είναι δεδομένη και πως το καθεστώς τους μπορεί να αμφισβητηθεί, από τη στιγμή που η χώρα μας έχει εγκαταστήσει στρατό σε αυτά «κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης και των Παρισίων».

Όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, μέσα σε ανάλογο κλίμα είχε ξεκινήσει και ο προηγούμενος γύρος, με την Άγκυρα να υποστηρίζει ότι τα νησιά ανήκουν στην Ελλάδα, μόνο αν δεν είναι στρατιωτικοποιημένα.

Στη σημερινή συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών θα τεθούν θέματα της επονομαζόμενης «χαμηλής ατζέντας», ήτοι οικονομικά και εμπορικών σχέσεων, που δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφωνίες. «Τουναντίον, συμφέρουν και τις δύο χώρες» όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες. Διαφορετικό όμως αναμένεται να είναι το σκηνικό αύριο, στις διερευνητικές επαφές που θα έχει η ομάδα του πρέσβη επί τιμή, Παύλου Αποστολίδη, ο οποίος θα έχει δίπλα του τον πολιτικό διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκο και τη διευθύντρια του γραφείου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Ευαγγελία Γραμμάτικα, ενώ ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ θα έχει μαζί του τον διευθυντή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτζιγές. Το ενδιαφέρον στρέφεται προφανώς στα ζητήματα που θα επιχειρήσει να εγείρει η Άγκυρα και τον τρόπο με τον οποίο θα το πράξει.