«Να εξελιχθούμε στον πλέον δημοκρατικό πολιτικό φορέα της εποχής μας» παροτρύνει η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, στο πλαίσιο του διαλόγου του έχει ανοίξει στο κόμμα, ενόψει του συνεδρίου που θα διεξαχθεί το τετραήμερο 14-17 Απριλίου στο κλειστό γήπεδο του Φαλήρου.

Με άρθρο της σήμερα στα Νέα αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κόμμα της Αριστεράς σε εκλογική επιρροή. Το Συνέδριό μας αποτελεί ένα πολιτικό γεγονός που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας. Αποτελεί έναν ιστορικό σταθμό για την Αριστερά και την ευρύτερη προοδευτική παράταξη, καθώς μέσα από αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί και να αποτυπωθεί η νέα ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική επεξεργασία της κυβερνώσας Αριστεράς. Της πολιτικής δύναμης που δοκιμάστηκε στις πλέον δύσκολες συνθήκες και έδωσε διέξοδο στη χώρα κρατώντας την κοινωνία όρθια.

Η ενσωμάτωση και η προσαρμογή ενός κόμματος σε μία τόσο μεγάλη ποσοτική και ποιοτική διεύρυνση της εκλογικής επιρροής του, αποτελεί μεγάλη και περίπλοκη άσκηση. Από το βράδυ των εκλογών του Ιουλίου του 2019, ο πρόεδρός μας, αναφέρθηκε στην εντολή που δόθηκε από την κοινωνία για τη δημιουργία ενός κόμματος που θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις. Στην ομόφωνα ψηφισμένη διακήρυξη – κάλεσμά μας προς όλους τους δημοκρατικούς, προοδευτικούς, αριστερούς συμπολίτες, θέσαμε τα επίδικα αυτής της δημιουργικής διαδικασίας και κατ’ επέκταση και του Συνεδρίου μας.

Στοχεύουμε στη συνδιαμόρφωση ενός δημοκρατικού, αριστερού, μαζικού, λαϊκού κόμματος που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Ενός κόμματος που προσφέρει ρεαλιστικές και προοδευτικές απαντήσεις τόσο στην καθημερινότητα των πολιτών, όσο και στα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και η χώρα μας. Αυτό θα είναι το κόμμα της κυβερνώσας Αριστεράς. Καινοτόμο, συμπεριληπτικό, πρωτοπόρο, βαθιά γειωμένο στην κοινωνία και τις διεργασίες της».

«Εμείς απαντάμε ενεργοποιώντας την κοινωνία»

Και συνεχίζει: «Σε μια εποχή όπου το κομματικό φαινόμενο διέρχεται κρίση, εμείς απαντάμε ενεργοποιώντας την κοινωνία. Έχοντας ως ταυτοτικά χαρακτηριστικά μας τη δημοκρατική λειτουργία και τον πλουραλισμό, επιδιώκουμε την ενεργή συμμετοχή των πρωτοπόρων, υγιών κοινωνικών δυνάμεων, που ζητούν εναγωνίως ένα νέο πεδίο συμμετοχής και διαμόρφωσης του μέλλοντος που δικαιωματικά τους ανήκει. Γι’ αυτό και με αφορμή και την έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου μας, προσκαλούμε ξανά κάθε προοδευτικό, αριστερό άνθρωπο να συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια.

Βούλησή μας είναι να εξελιχθούμε στον πλέον δημοκρατικό πολιτικό φορέα της εποχής μας. Ως μέλη, είμαστε πομποί και δέκτες ενός πρωτοφανούς όγκου πληροφόρησης. Ψηφιοποιώντας τις κομματικές λειτουργίες μας, έχουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε σε άμεσες, δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς τη διαμεσολάβηση πολλαπλών επιπέδων αντιπροσώπευσης. Η ριζοσπαστική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την ανάδειξη της ηγεσίας και της λήψης των αποφάσεων μείζονος σημασίας από τα μέλη, αξιοποιεί αυτή τη νέα πραγματικότητα. Κάθε μέλος μας, κάθε άνθρωπος που συνειδητά επέλεξε να συμπορεύεται στην κοινή προσπάθειά μας, μπορεί και πρέπει να έχει την ευθύνη της συμμετοχής και της απόφασης για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στο κόμμα και τη λειτουργία του.

Άλλωστε, κοινός στόχος όλων μας είναι η δημιουργία του νέου αριστερού, προοδευτικού πολιτικού παραδείγματος. Του κόμματος που θα αποτελέσει τον κορμό και εγγυητή της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος».