«Δεν είμαι υπέρ των εκλογών, λόγω του ότι σήμερα πια θα είχαν οι εκλογές νόημα εάν δεν υπήρχε το ορόσημο της 30ης Ιουνίου», δήλωσε την Τετάρτη στον Βήμα FM η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.
Όπως εξήγησε, «σήμερα, δεν έχουν νόημα, διότι το ορόσημο αυτό μας αναγκάζει να δώσουμε λύση, συμφωνία ή ρήξη, τώρα. Δεν μας αφήνει αυτή τη δυνατότητα, διότι εξάλλου έχουμε τις μετρήσεις τι θέλει ακριβώς ο ελληνικός λαός και πόσο μας υποστηρίζει ή δεν μας υποστηρίζει».
Για τη συμφωνία και την έγκρισή της από τη Βουλή, η κ. Φωτίου παρατήρησε πως «θα συνεκτιμηθεί στην κυβέρνηση και στην κοινοβουλευτική ομάδα το συν και το πλην. Τι κερδίζω δηλαδή, αυτό πρέπει πρώτον να δω, διότι αν το δω μόνο του, μπορώ να σας πω ότι δεν το ψηφίζω. Πρέπει να δω όλη τη συμφωνία. Συνολικά. Αν δεν κερδίζω όμως τίποτα, νομίζω πως ούτε ο πρωθυπουργός θα μας φέρει τη συμφωνία. Πρέπει να δούμε το συνολικό πακέτο. Η συμφωνία είναι σε αντίθεση τουλάχιστον χρονικά, με ζητήματα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Είναι ήδη αυτή τη στιγμή και δεν το αρνείται κανείς αυτό, διότι αν περίμενε κάποιος να κάνουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης στους τέσσερις πρώτους μήνες, προφανώς είμαστε εκτός των υποσχέσεών μας. Σήμερα, κατανοούμε ότι οι δανειστές βάζουν περαιτέρω εμπόδια στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας».
Σχετικά με τις μετακινήσεις ΑμΕΑ, πολυτέκνων και ανέργων με τα Μέσα Μεταφοράς, η αναπληρώτρια υπουργός επισήμανε ότι «υπάρχουν τέσσερις οργανισμοί σε όλη την Ελλάδα, με τους οποίους έρχεται σε επαφή το Υπουργείο, για να δώσουν την κάρτα μετακίνησης των ΑμΕΑ, των τριτέκνων και πολυτέκνων. Σήμερα, επιχειρούμε μέσα σε όλο αυτό το πακέτο, να δώσουμε και την κάρτα των ανέργων. Θα τελειώσει μέσα στην εβδομάδα και περιμένουμε τον υπουργό από τη Γενεύη, για να υπογράψουμε τις τελικές συμβάσεις με τους τέσσερις εταίρους. Είναι καλυμμένα, όπως μας διαβεβαίωσαν, οι εταιρείες και τα ΑμΕΑ και ισχύει το περσινό κουπόνι.
Συζητάμε κάποιες ζώνες, οι οποίες δεν θα είναι οι τέσσερις ώρες με τη μεγάλη αιχμή, 9.30’-11.30’ και 14.30’-16.30’, αλλά όλη την άλλη ημέρα, οι άνεργοι μπορούν να κυκλοφορούν για να βρουν δουλειά, σε όλα τα μέσα μεταφοράς».
Σε σχέση με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ανέφερε ότι «συνολικά, 32.000 άτομα έκαναν αίτηση σε όλη την Ελλάδα και 5.000 αιτήσεις απορρίφθηκαν, άρα πάμε στις 27.000. Από αυτές, το σύστημα ξεκαθάρισε 15.000, στις οποίες πληρώσαμε τέσσερις δόσεις. Από τους υπόλοιπους ξεκαθάρισε άλλες 3.000, οι οποίοι έκαναν αίτηση, επειδή είχαν λάθος δεδομένα και τους δίνουμε από την αρχή ξανά. Δημιουργείται λάθος, κατά την άποψή μου, μια αίσθηση στην κοινωνία ότι εμείς αυτούς τους 27.000 ανθρώπους δεν θα τους δώσουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Εμείς, τους πληρώνουμε από την πρώτη στιγμή και βλέπουμε τώρα ότι δεν φτάνουν τα χρήματα, τα 20 εκατ. για να τους τα δώσουμε, και έχω υποσχεθεί ότι θα βρω τα υπόλοιπα λεφτά, για να καλύψω τουλάχιστον αυτούς τους ανθρώπους που τα δικαιούνται. Υπολογίζω ότι θα έχουμε μια υπέρβαση γύρω στα 8 εκατ. Δύο δις ευρώ (είναι σε όλη την Ελλάδα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα)».
Η κ. Φωτίου σχολίασε και την παρέμβαση των 22 βουλευτών και την επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας: «Πιστεύω βοηθούν στη διαπραγμάτευση. Οι 22 βουλευτές είναι υπερευαισθητοποιημένοι και λένε στον πρωθυπουργό να κάνει γρήγορα αυτό που είπε. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι είναι κόντρα στη διαπραγμάτευση αυτό, διότι θα προχωρήσουμε σ’ αυτό, ακόμη και αν θεωρηθεί μονομερής ενέργεια».