Με ανοιχτό το μέτωπο των σφοδρών εσωκομματικών πιέσεων για συμφωνία που δεν θα ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές του κόμματος ταξιδεύει ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής και την τριμερή με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ για να κλείσει μία «βιώσιμη συμφωνία» που θα βάλει ένα τέλος στο ελληνικό θρίλερ.
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πιέζουν τον πρωθυπουργό να μην υποκύψει σε «παράλογες απαιτήσεις» των πιστωτών.
Αποκορύφωμα των εσωκομματικών αντιδράσεων χαρακτηρίστηκε από πολλούς στην Κουμουνδούρου η επιστολή 22 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας, με την οποία ζητούν να προχωρήσει άμεσα σε προεκλογικές δεσμεύσεις του αναφορικά με την επαναφορά των εργασιακών συμβάσεων και τον κατώτατο μισθό.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή τους ζητούν από τον πρωθυπουργό τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Παναγιώτη Σκουρλέτη, τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Στρατούλη και τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά να φέρει άμεσα η κυβέρνηση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επαναφορά των εργασιακών συμβάσεων και τον κατώτατο μισθό.
« Παρακαλούμε όπως κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτατου μισθού καθώς και για την μη εφαρμογή των υπαρχόντων μνημονιακών διατάξεων, που προβλέπουν νέες μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Την επιστολή υπογράφουν οι βουλευτές Σταθάς Ιωάννης, Βέττας Δημήτριος, Γαϊτάνη Ιωάννα, Δελημήτρος Κωνσταντίνος, Διαμαντόπουλος Ευάγγελος,Ζάννας Ζήσης, Κατσαβριά-Σιωροπούλου Χρυσούλα, Κυρίτση Αγλαΐα,
Λεουτσάκος Ευστάθιος, Μακρή Ραχήλ, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μιχαλάκης Νίκος Μιχελογιαννάκης Ιωάννης, Ουρσουζίδης Γεώργιος, Παπαδόπουλος Αθανάσιος, Πετράκος Αθανάσιος, Πολάκης Παύλος, Σκούμας Αθανάσιος, Σωτηρίου Ελένη Τσανάκα Αλεξάνδρα, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Ψαρρέα Ελένη.
Η επιστολή «έσκασε» σαν βόμβα στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς οι συνυπογράφοντες δεν προέρχονται μόνο από την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στους 22 συγκαταλέγονται βουλευτές από όλες τις τάσεις του κόμματος, γεγονός που την καθιστά την πρώτη έκφραση ενιαίας διαφωνίας με την κυβερνητική – διαπραγματευτική πολιτική απέναντι στους δανειστές.
Την ίδια ώρα πάντως, συνεργάτες του πρωθυπουργού διέψευδαν τα σενάρια κυβερνητικών τριγμών, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «η επιστολή αυτή αποτελεί ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στους δανειστές για τα εργασιακά και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».
Έτερο ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος τόνιζε παράλληλα ότι πρόκειται για «θετική πίεση», ενώ χαρακτήριζε την επιστολή «άνευ αντικειμένου», καθώς ο πρωθυπουργός την Παρασκευή στην προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση για την ενημέρωση των κομμάτων για την πορεία των διαπραγματεύσεων τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά ασχέτως διαπραγματεύσεων στην επαναφορά των ΣΣΕ.
Σε αυτό το κλίμα πάντως, είτε πρόκειται για «θετική πίεση» είτε για αυθόρμητη έκφραση δυσαρέσκειας από το κόμμα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, προεδρεύοντας της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης.
Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «τώρα βρισκόμαστε στο πιο ουσιαστικό και κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων και το Κόμμα πρέπει να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στήριξης της κυβερνητικής προσπάθειας», ενώ υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μία βιώσιμη συμφωνία. Επιπλέον, ενημέρωσε τα μέλη του οργάνου για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά και την κατάθεση των συμπληρωματικών προτάσεων της κυβέρνησης αναφορικά με το δημοσιονομικό και το χρέος.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να απομακρύνει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Σύμφωνα με πηγές από την Κουμουνδούρου ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία του λαϊκού παράγοντα στη διαμόρφωση των εξελίξεων, εκτιμώντας ότι η στήριξη της κυβέρνησης από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αποτελεί και το πιο ισχυρό όπλο της χώρας στη διαπραγμάτευση. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει μια νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή την οποία και εφαρμόζει και δεν εξετάζει σενάρια εκλογών.
Παρά τον «κατευναστικό» λόγο του πρωθυπουργού, στην Πολιτική Γραμματεία υπήρξαν στελέχη που διαφώνησαν με την γραμμή περαιτέρω συμβιβασμών που χαράσσει η κυβέρνηση, καθώς όπως τόνιζαν «ο συμβιβασμός που επιχειρείται έτσι όπως εξελίσσεται η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να θεωρηθεί έντιμος». Παράλληλα, έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με το ενδεχόμενο ωστόσο να απορρίπτεται από τον πρωθυπουργό που θέλει να συνεδριάσει έχοντας κλείσει τη συμφωνία για να αποφευχθεί η διπλή βάσανος της ΚΟ και το κόστος που μπορεί να έχει στην κυβερνητική συνοχή.