Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τη δήλωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη πως οι θάνατοι από κορονοϊό στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν αυτούς του Εμφυλίου Πολέμου της περιόδου 1946 – 1949, για να αναρωτηθεί στη συνέχεια, για ποιο λόγο η χώρα μας κοντεύει να φράσει σε αριθμό τους νεκρούς της Μεγάλης Βρετανίας που έχει εξαπλάσιο πληθυσμό από μας.

Καταρχάς ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αναρωτήθηκε μιλώντας στη Βουλή, μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας βουλευτής για να κάνει κριτική στους θανάτους από την Covid-19, συγκρίνοντας του Εμφυλίου με νεκρούς της πανδημίας.

«Εμείς ενδιαφερόμαστε για τους ανθρώπους και εσείς κοιτάτε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για να κάνετε μικροκομματική πολιτική» είπε απευθυνόμενος στη βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντάς της αυτό που και ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός παραδέχτηκε, ότι δηλαδή το σύστημα καταγραφής θυμάτων Covid στη Μεγάλη Βρετανία, οδηγεί σε μείωση κατά περίπου 20% των καταγεγραμμένων θανάτων, σε σχέση με το δικό μας. «Η λύση στην πανδημία είναι μία, η εμβολιαστική κάλυψη και τα μέτρα που πολέμησε και καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, η εφαρμογή των οποίων αύξησαν κατά 17% την προστασία του πληθυσμού» επεσήμανε ο κ. Πλεύρης απαντώντας στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει η κ. Τζάκρη.

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας

Ανακοίνωση για τη δήλωση της βουλευτού εξέδωσε και το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας που αναφέρει πως: «Η  ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίζει κάθε σοβαρό θέμα μέσα από το πρίσμα του Εμφυλίου έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό το επίπεδο της εμμονής. Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώθηκε και από τη δήλωση της κυρίας Τζάκρη, η οποία μέσα στη Βουλή των Ελλήνων συνέκρινε τον αριθμό των νεκρών του Εμφυλίου με αυτόν της πανδημίας.

Η σύγκριση αυτή είναι τόσο προκλητικά ανιστόρητη, που προσβάλλει όλα τα θύματα – του τότε και του τώρα. Και υπενθυμίζει σε όλους την ολέθρια στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην πανδημία: εκεί που όλες οι χώρες αντιλήφθηκαν την ανάγκη για ενότητα, η αξιωματική αντιπολίτευση είδε μία ακόμα ευκαιρία για διχασμό. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα διαρκές «όχι» σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει επιλέξει συνειδητά τον δρόμο της ενότητας όλων των Ελλήνων απέναντι στην πανδημία. Και θα συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο, όσο και αν επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ να επιβεβαιώνει καθημερινά ότι ο Πολακισμός είναι η μοναδική συγκολλητική ουσία όλων των συνιστωσών του».

Για την ιστορία πάντως θυμίζουμε πως σύμφωνα με την αναφορά του ομότιμου καθηγητή νεότερης ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνη Λιάκου στο βιβλίο του «Ο Ελληνικός 20ός αιώνας», οι νεκροί του Εμφυλίου εκτιμάται πως ανέρχονταν σε περίπου 43.000 και 5.300 αγνοούμενους από την πλευρά του κυβερνητικού Εθνικού Στρατού και σε περίπου 25.000 από τη μεριά των αντάρτικων δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.