Σήμερα αλλά και την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους ενώ ενδεικτική του κλίματος ήταν και η οκτάωρη και πλέον συνεδρίαση που είχε χθες η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης, στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά το τέλος της οποίας κανείς από τους συμμετέχοντες δεν έκανε δηλώσεις.
Από το Μαξίμου, όπου η συνεδρίαση είχε αρχίσει στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου, αποχώρησε λίγο μετά τις 19:00 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ενώ περίπου στις 21:00 έφυγαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Η ελληνική πλευρά εκφράζει αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές τα προσεχή 24ωρα ενώ την κυβέρνηση αναπτέρωσε η παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ την Παρασκευή για την επίτευξη συμβιβασμού, όπως αποκάλυψε η ισπανική εφημερίδα El Mundo. Το δημοσίευμα έκανε λόγο για παρέμβαση της ώστε να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η συμφωνία ίσως και μέχρι σήμερα.
Ο πρωθυπουργός- με το χρόνο να πιέζει για συμφωνία και πληρωμή των οφειλών της χώρας προς το ΔΝΤ την Παρασκευή- παραμένει σε «ανοιχτή γραμμή» με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ενώ στελέχη του Μαξίμου, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα τηλεδιάσκεψη ή τριμερής.
Πάντως Μέρκελ και Ολάντ θα έχουν αύριο στο Παρίσι συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις της Ελλάδας με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες. Το πρωί χθες συνεδρίασαν τα τεχνικά κλιμάκια για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, των αγορών κ.α. ενώ το απόγευμα συνεδρίασαν τα στελέχη του Brussels Group, οι συμμετέχοντες στο οποίο θα συνεχίσουν και σήμερα.
Ελληνικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δηλώνουν ικανοποιημένες από την πρόοδο των διαβουλεύσεων, επισημαίνοντας πως τείνουν προς την επίτευξη συμφωνιών σε κεντρικής σημασίας τομείς που αφορούν τα επίπεδα του ΦΠΑ, τον δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τη σταδιακή ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων κ.α.