Ενώ το σκληρό «ροκ» στις διαπραγματεύσεις έχει αρχίσει με τους ευρωπαίους να απειλούν με τελεσίγραφα για οριστική λύση μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, στο Μέγαρο Μαξίμου συνιστούν ψυχραιμία και εκλαμβάνουν μεγάλο μέρος των απειλών που εκτοξεύονται με γοργούς ρυθμούς ως ύστατο μέσο πίεσης για περαιτέρω υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς στις απαιτήσεις των δανειστών.
Από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο σημειώνουν αργή πρόοδο γιατί η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει άτακτες υποχωρήσεις, ενώ παραπέμπουν για μία ακόμη φορά σε πολιτική λύση. Ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης σημείωνε χθες χαρακτηριστικά ότι «μπορεί κάθε φορά να μας παραπέμπουν στα τεχνικά κλιμάκια, ωστόσο το γεγονός ότι η Ελλάδα την Παρασκευή θα αποτελέσει κεντρικό θέμα των G7 καθώς και η τριμερής Μέρκελ – Ολάντ – Γιούνκερ δείχνουν ότι πρόκειται για ένα πεντακάθαρα πολιτικό ζήτημα, το οποίο μπορεί να τελειώσει μόνο με μία καθαρά πολιτική λύση».
Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού διαμηνύεται ότι τώρα γίνονται εμφανή τα αποτελέσματα της πολυεπίπεδης διαπραγμάτευσης που γίνεται εδώ και τέσσερις μήνες, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε «βαρύ» γεωπολιτικό επίπεδο. Επιπλέον, τονίζουν ότι εξαιτίας της γεωπολιτικής χροιάς του ελληνικού ζητήματος πλέον αναμένονται οι παρεμβάσεις τόσο της αμερικανικής πλευράς στους G7, κατόπιν εντολής του Λευκού Οίκου, όσο και των Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ.
Την ίδια ώρα από το κυβερνητικό επιτελείο διαψεύδονται τα σενάρια για τελεσίγραφο που έστειλαν οι ευρωπαίοι μετά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group για οριστική λύση με καταληκτική ημερομηνία την 5η Ιουνίου.
Παράλληλα, κύκλοι του Μαξίμου, σε συνέχεια της παρέμβασης του πρωθυπουργού την Τετάρτη από το υπουργείο Οικονομικών, τονίζουν ότι το κλίμα τρομοκρατίας θα ενταθεί όσο πλησιάζει η ώρα της συμφωνίας και η κυβέρνηση εμφανίζεται αδιάλλακτη μπροστά στο ενδεχόμενο για μαζικές υποχωρήσεις, συνιστώντας εκ νέου ψύχραιμη αντιμετώπιση των απειλών και των δεκάδων δημοσιευμάτων από τον Τύπο τόσο του εξωτερικού, όσο και τον εγχώριο.
«Σύμφωνα με την ΕΚΤ, στο αρνητικό σενάριο, η Ευρωζώνη μέχρι το τέλος του 2016 θα χάσει 1,8% αύξησης του ΑΕΠ της και θα πέσει σε στασιμότητα. Αυτό ισοδυναμεί με ένα ελληνικό ΑΕΠ ή 180 δισ. ευρώ» σημειώνουν με νόημα από το Μαξίμου, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος παραμένει μία έντιμη λύση με σαφές αναπτυξιακό πρόσημο, πρόβλεψη για την αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Ωστόσο, ενδεικτικό είναι ότι το κύριο άρθρο της Αυγής καταλήγει με νόημα ότι «η Αθήνα πλέον περιμένει και προετοιμάζεται διά πάν ενδεχόμενο».