Να ληφθεί μία πολιτική απόφαση και να σταλεί ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο στην Ελλάδα ζητάει η Wall Street Journal σε εκτενές δημοσίευμα του Σάιμον Νίξον.
Όπως αναφέρει οι συνομιλίες για την διάσωση της Ελλάδας δεν φαίνεται να πηγαίνουν πουθενά, ο κίνδυνος ατυχήματος είναι πλέον εξαιρετικά υψηλός και ως εκ τούτου χρειάζεται μια πολιτική απόφαση για αποστολή «τελεσιγράφου» στην Ελλάδα.
Όπως τονίζει η εφημερίδα η ελληνική κυβέρνηση έχει ξοδέψει τους τελευταίους τέσσερις μήνες απαιτώντας μια «πολιτική λύση» στην κρίση χρέους της και ενδεχομένως να έχει η ώρα η ευρωζώνη να της προσφέρει αυτή την πολιτική λύση.
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal μέχρι σήμερα οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης ήταν απρόθυμοι να συμμετάσχουν στη διαδικασία, προτιμώντας να «κρύβονται» πίσω από τους υπαλλήλους των θεσμικών οργάνων γιατί κανείς δεν ήθελε να εμφανισθεί να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό ενός συντροφικού κράτους μέλους της ευρωζώνης.
«Προτίμησαν να μείνουν ένα βήμα πίσω, παρέχοντας χώρο και χρόνο σε μια άπειρη κυβέρνηση να καταλήξει στη δική της συμφωνία της με τους πιστωτές, ώστε να αντικατοπτρίζει τις δικές της πολιτικές επιλογές, τηρουμένων των κανόνων της ευρωζώνης», σημειώνει ο αρθογράφος της Wall Street Journal.
Κατά τον ίδιο η πραγματικότητα είναι ότι οι συνομιλίες διάσωσης φαίνεται να μην οδηγούνται πουθενά, παρά τις καθημερινές διαβεβαιώσεις από την Αθήνα ότι μια συμφωνία είναι προ των πυλών. «Αξιωματούχοι της ευρωζώνης λένε ότι οι δύο πλευρές παραμένουν «μίλια μακριά», σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν είχαν ποτέ καμία ψευδαίσθηση ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί μια συμφωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, του οποίου το κόμμα, ο αριστερός ριζοσπαστικός ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές στη βάση του σκισίματος της συμφωνίας διάσωσης, απορρίπτοντας τη λιτότητα και εκκινώντας ένα επεκτατικό δημοσιονομικό πρόγραμμα . Αλλά ο κ. Τσίπρας είχε επίσης κάνει εκστρατεία με τη δέσμευση ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη», προσθέτει το δημοσίευμα.
Η Wall Street Journal υποστηρίζει πως οι Ευρωπαίοι υπέθεσαν ότι όταν υπάρξει οικονομική πίεση ο Έλληνας πρωθυπουργός θα προτιμήσει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Υπέθεσαν ακόμη ότι το κόμμα του θα στηρίξει ό, τι συμφωνία έχει ήδη συμφωνηθεί, ή ότι θα πετάξει εκτός της κυβέρνησής του τους σκληροπυρηνικούς και θα ζητήσει υποστήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υπέρ του ευρώ. «Αλλά αυτές οι υποθέσεις φαίνονται όλο και πιο άστοχες», τονίζει ο αρθογράφος της Wall Street Journal και επικαλείται το γεγονός ότι στην Εκτελεστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ 75 από τα 160 ανώτερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν υπέρ μιας άμεσης «ρήξης» με τους πιστωτές.
Ο ίδιος υποστηρίζει πως «ο κίνδυνος ατυχήματος είναι πλέον εξαιρετικά υψηλός», εξηγώντας πως η Ελλάδα χρωστάει 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ τον Ιούνιο και πως κάποιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι χωρίς μια συμφωνία είναι πιθανό να χάσει μια πληρωμή. «Φυσικά, η Αθήνα έχει εκδώσει πολλές τέτοιες προειδοποιήσεις πριν. Αλλά αυτή τη φορά μπορεί να λέει την αλήθεια», επισημαίνει.
Όπως αναφέρει το ίδιο τελεσίγραφο θα καθόριζε τις συνέπειες της απόρριψης και θα έδινε στην ΕΚΤ την πολιτική κάλυψη να σταματήσει τη χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
«Εκτός αυτού, ένα τελεσίγραφο θα εξασφάλιζε επίσης ότι η έξοδος του ευρώ είναι μια σκόπιμη κυρίαρχη ελληνική απόφαση: κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικό στη συζήτηση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του υπόλοιπου της ευρωζώνης, που είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει», καταλήγει το δημοσίευμα.