Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιδιώκει τη ρήξη με τους εταίρους και δανειστές αλλά δεν θα δεχτεί εκβιασμούς, κατέστησε σαφές, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής.

«Προσπαθούμε για μια συμφωνία που να είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας» δήλωσε ο κ. Χουντής σημειώνοντας ότι «έχουν γίνει κάποιες υποχωρήσεις, κάποια βήματα προσέγγισης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα δεχτούμε οποιαδήποτε συμφωνία στο όνομα του ότι «δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά γιατί υπάρχει το θέμα της ρευστότητας»».

«Η προσήλωση της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να είμαστε εντάξει με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις» τόνισε ο κ. Χουντής. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης για μια συμφωνία-λύση που να βγάζει τη χώρα από το Μνημόνιο, να αντιμετωπίζει το πρόβλημα του χρέους και της ανάπτυξης και να στηρίζεται από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την ‘Αγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στη Ρίγα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, είπε ότι «εμείς κρατάμε την ειλικρινή πρόθεσή τους να βοηθήσουν για να βρεθεί λύση». Εφόσον υπάρχει αυτή η πολιτική βούληση, σημείωσε, σημαίνει ότι θα γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Η κυβέρνηση αγωνίζεται για μια συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά μας»

Υπέρ μιας συμφωνίας «χωρίς δεύτερους και τρίτους γύρους προϋποθέσεων, που θα περιλαμβάνει την αντιμετώπιση του χρέους και της ανάπτυξης» τάχθηκε ο κ. Χουντής με συνέντευξή του στη Realnews ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής.

Απαντώντας στα σενάρια ότι η Αριστερή Πλατφόρμα θα διασπάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα ρίξει την κυβέρνηση, τονίζει πως «σε τέτοια σενάρια ορισμένων γνωστών κύκλων τους απαντά η στάση της Αριστερής Πλατφόρμας που είναι συνιδρυτής και, κατά κοινή ομολογία, παράγοντας ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ». Υπογραμμίζει για την συμφωνία και την στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πως «η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται για μια συμφωνία που να είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει εκλεγεί με βάση αυτό το πρόγραμμα. Κατά συνέπεια θα υποστηρίξει και μια τέτοια συμφωνία».

Προειδοποιεί επίσης ότι «εάν δεν υπάρξει εκταμίευση της δόσης προς τη χώρα, γεγονός που ήδη καθυστερεί ήδη από τον Αύγουστο, τότε η διευθύντρια του ΔΝΤ δεν θα μπορεί να αναφωνεί “εγώ τα λεφτά μου τα πήρα”».