Για την εξέλιξη της κακοκαιρίας Ελπίδα και κυρίως για τις διακοπές ρεύματος που σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές στην Αττική ενημέρωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Η αποκατάσταση των βλαβών είναι σε εξέλιξη, είπε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε ότι έως το βράδυ ο μεγαλύτερος όγκος των βλαβών θα έχει επιλυθεί. Γίνεται προσπάθεια να επιλυθούν τα όποια προβλήματα και να ηλεκροδοτηθεί και το τελευταίο σπίτι σημείωσε.
Όπως επεσήμανε ο υπουργός, από τις 79 γραμμές μέσης τάσης που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας στην κορύφωση του φαινομένου, μετά τις εντατικές εργασίες που συνεχίστηκαν όλο το βράδυ, τις πρωινές ώρες περιορίστηκαν σε 45 και το μεσημέρι σε 37, τμήματα των οποίων έχουν αποκατασταθεί.
«Πάνω από 650 εργαζόμενοι και 180 οχήματα επιχειρούν σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ και την Πολιτική Προστασία και κατευθύνονται εκεί που υπάρχουν προβλήματα. Στην μάχη έχει ριχτεί και ελικόπτερο που επιθεωρεί από αέρος γραμμές μέσης τάσης σε δύσβατα σημεία» είπε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος.
Ποιες περιοχές παραμένουν χωρίς ρεύμα
- Στην Αττική οι 37 γραμμές μέσης τάσης που αντιμετωπίζουν προβλήματα επηρεάζουν τις περιοχές Αγία Παρασκευή, Παπάγου, Χολαργό, Χαλάνδρι. Έχει αρχίσει αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε παλαιό Ψυχικό και Φιλοθέη. Σημαντικότερα είναι τα προβλήματα στην ανατολική Αττική και χωρίς ρεύμα είναι περιοχές σε νέα Μάκρη, Πικέρμι, Γραμματικό, Καλέντζι, Βουτζά, Λαύριο, Μαραθώνα, Καλύβια, Κερατέα και Κάτω Σούλι, όπου είναι εξαιρετικά δυσχερής η πρόσβαση των συνεργείων.
- Στα νησιά έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση με εξαίρεση έναν οικισμό στο Ηράκλειο, έναν στα Χανιά, έναν στη Νάξο και μία τουριστική περιοχή στη Σέριφο.
- Στην κεντρική Ελλάδα υπάρχουν βλάβες στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, σε τέσσερις οικισμούς στη Λιβαδειά, έναν στη Θήβα, τρεις στη Βοιωτία και δέκα στην Αταλάντη.
- Στη Βόρεια Εύβοια χωρίς ρεύμα είναι έξι οικισμοί και στη Νότια Εύβοια 15.
Εργασίες για πεσμένα δέντρα και απεγκλωβισμό σταθμευμένων οχημάτων
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ήδη στείλει 11 συνεργεία δασεργατών και υλοτόμων στις περιοχές άμεσης ανάγκης, Παλαιό Ψυχικό, Παλλήνη, Αγία Παρασκευή, Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο και Χαλάνδρι.
Οι δασεργάτες και υλοτόμοι εργάζονται για την απόληψη πεσμένων δένδρων και κορμών από το οδικό δίκτυο, πεζοδρόμια, πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους, καθώς και τον απεγκλωβισμό σταθμευμένων οχημάτων που καταπλακώθηκαν.
Ειδικότερα, λόγω των πολλών περιστατικών στο Χαλάνδρι εργάζονται 3 συνεργεία ενώ σε Παλλήνη και Παλαιό Ψυχικό 5 συνεργεία για την άμεση δυνατή αποκατάσταση.
Το ΥΠΕΝ συμμετέχει με όλα τα διαθέσιμα μέσα στην επιχείρηση αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τη χιονοκαταιγίδα «Ελπίς».