Επί τάπητος τέθηκε από το απόγευμα της Τετάρτης στη νέα μαραθώνια σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου ο διττός στόχος της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα ώστε να επιτευχθεί μία συμφωνία με τους δανειστές, αφενός για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και αφετέρου για την εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα στις 21 Μαΐου.
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του που έληξε αργά το βράδυ δόθηκαν σαφείς οδηγίες στην ελληνική ομαδα διαπραγμάτευσης για τις διαπραγματευτικές διαδικασίες στο Brussels Group που ξεκινά τις εργασίες του και πάλι σήμερα. Ως στόχος τέθηκε η επιτάχυνση χωρίς χρονοτριβές της διαδικασίας με στόχο την επίτευξη αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας, χωρίς μετακίνηση από τις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει η κυβέρνηση.
Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο κύριος Γιώργος Χουλιαράκης, επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), ο οποίος μετέφερε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο το κλίμα από το Brussels Group.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για έκτακτη σύγκληση του Eurogroup, η κυβέρνηση θεωρεί ως ημερομηνία σταθμό την Σύνοδο Κορυφής στην Ρίγα, εκτιμώντας μάλιστα πως όλοι βλέπουν ως ορίζοντα για τη λύση το τέλος Μαΐου, και με δεδομένο ότι το τακτικό Eurogroup θα συγκληθεί τον Ιούνιο. Βάσει αυτών μπορεί μετά τη Ρίγα να ζητηθεί έκτακτο Eurogroup.
Στο κυβερνητικό επιτελείο αποφασίστηκε να τεθούν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης καθώς εκτιμάται ότι σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων οι συζητήσεις έχουν τελματώσει και δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω σύγκλιση σε τέτοιο σημείο, που να γίνεται ορατή μία συμφωνία για την Ελλάδα. Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου έχει καταστεί σαφές ότι η όποια συμφωνία θα εκπορεύεται καθαρά από τα τεχνικά κλιμάκια θα έχει ιδιαίτερα μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, καθώς οι αδιάλλακτες απαιτήσεις του Brussels Group «ξεθωριάζουν» τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για εργασιακά, ασφαλιστικό και νέα υφεσιακά μέτρα.
Για αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα νέο κύκλο επαφών με τους ευρωπαίους ηγέτες, ο οποίος θα κορυφωθεί στη Ρίγα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να τεθεί το ελληνικό ζήτημα επίσημα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής.
Τα πρώτα φορολογικά μέτρα και οι «κόκκινες» γραμμές
Στη συνεδρίαση έγινε ευρεία συζήτηση για όλα όσα αφορούν τα φορολογικά, με κύριο άξονα την αύξηση των εσόδων και την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής πίεσης, με τρόπο που «θα μεταφέρει το βάρος από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που επλήγησαν από την κρίση στα υψηλά». Αποφασίστηκε έτσι μία πρώτη δέσμη εννέα μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα, στην οποία όμως δεν έχουν συμπεριληφθεί οι νέες παρεμβάσεις στο ΦΠΑ που αφήνεται κατά μέρος για μετά τη συμφωνία με τους δανειστές. (Διαβάστε τα μέτρα εδώ)
Ταυτόχρονα βέβαια, όπως διευκρίνισε η κυβερνητική πηγή, απαιτείται χρόνος και επίλυση τεχνικών ζητημάτων ώστε η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης να λάβει τη μορφή νομοσχεδίου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει και άλλα νομοσχέδια, των οποίων η υλοποίηση εξαρτάται και από την πορεία της διαπραγμάτευσης.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν και τα εργασιακά, με την κυβέρνηση να κάνει απολύτως σαφές ότι η πρότασή της επ’ αυτών είναι συγκεκριμένη, και ότι υπάρχουν και εκεί κόκκινες γραμμές από τις οποίες δεν μετακινείται. Μάλιστα στέλεχος της κυβέρνησης εκτιμούσε ότι το αίτημα για ομαδικές απολύσεις αποτελεί μαξιμαλιστική θέση των δανειστών η οποία δεν θα παραμείνει μέχρι το τέλος και εν τέλει δεν θα αποτελέσει αγκάθι για την επίτευξη της συμφωνίας.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, το θέμα του ΟΛΠ δεν συζητήθηκε ιδιαίτερα, καθώς επισημάνθηκε ότι ισχύει η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ.