Δύο παλιοί φίλοι συναντήθηκαν και μίλησαν με αυθορμητισμό αλλά και χιούμορ. Οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δεσμεύονται ότι, έως το καλοκαίρι οι δύο πόλεις θα γίνουν πιο καθαρές και τονίζουν ότι δεν θα υποχωρήσουν σε πιέσεις προερχόμενες από την κεντρική πολιτική σκηνή.

Ακολουθούν οι σημαντικότερες απαντήσεις τους στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν στην Καθημερινή της Κυριακής…

Γ. Καμίνης: Η μεγάλη μου κόρη που είναι 5 ετών με ρώτησε πριν από δύο χρόνια «τι είναι ο Συνήγορος του Πολίτη». Δεν ήξερα τι να της απαντήσω και της είπα ότι «είναι κάποιος που βοηθά τους άλλους ανθρώπους». Προχθές με ξαναρώτησε «τι είναι δήμαρχος». Έχοντας ξεχάσει την πρώτη μου απάντηση, της είπα ότι «δήμαρχος είναι αυτός που βοηθά τους άλλους ανθρώπους». «Άρα, πάλι Συνήγορος είναι», μου απάντησε.

Γ. Μπουτάρης: Εγώ πάλι έχω έξι εγγόνια και αντί να μου λένε «τι θέλεις ρε παππού και ανακατεύεσαι;», μου έλεγαν «άντε τρέχα λίγο παραπάνω μπας και δούμε επιτέλους τον παππού μας δήμαρχο». Αφού, να φανταστείς, μέχρι και προεκλογική καμπάνια έκαναν στα σχολεία τους.

Για τα κόμματα που τους στήριξαν

Γ. Μπ: Εγώ λέω να γράψω ένα βιβλίο με τίτλο «οι 40 φυλές του ΠΑΣΟΚ» για όσα τράβηξα. Διότι η παγωμάρα που συνάντησα, όταν ο Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι με στηρίζει, δεν περιγράφεται. Ο Καστανίδης για παράδειγμα και η Αράπογλου ήταν σαν να έλεγαν «κακό μπελά βάλαμε στο κεφάλι μας», να αναρωτιούνται τι δουλειά έχουν στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ άνθρωποι του Μάνου, της Ντόρας μέχρι και Αριστεροί, οπότε… «σκοτώστε τον Μπουτάρη». Και ξαφνικά, από εκεί που δεν ήθελαν να με δουν, όταν κατάλαβαν ότι υπάρχει ρεύμα, έγινα ο Θεός – Μπουτάρης.

Γ. Κ.: Στην περίπτωσή μου το ρίσκο του Γ. Παπανδρέου ήταν ακόμη μεγαλύτερο. Διότι εμένα δεν με ήξερε ούτε η μάνα μου! Θυμάμαι στην αρχή τον κ. Γ. Παναγιωτακόπουλο να λέει «αν πάω με τον Καμίνη στην Ερμού και τον γνωρίσει έστω ένας, αίρω τις επιφυλάξεις μου». Είχε δίκιο. Και φανταστείτε επιπλέον ότι έπρεπε να αποδομήσω και την εικόνα που επιχείρησε να μου «φιλοτεχνήσει» ο κ. Κακλαμάνης. Ότι είμαι δηλαδή ένας αιθεροβάμων καθηγητάκος – βιβλιοπόντικας που ζει στον κόσμο του. …νομίζω ότι συζητώντας μαζί τους σιγά σιγά τους διέλυσα τα στερεότυπα που είχαν. Αλλά για να είμαι ειλικρινής, το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε δίπλα μου μετά τον πρώτο γύρο…

Για τις… λεπτομέρειες

Γ. Μπ.: Εμένα με βοήθησε τούτη τη φορά ότι «αλώνισα» κάθε γειτονιά, αλλά κι όλα αυτά τα facebook, τα twitter και οι πραγματικά αυθόρμητες πρωτοβουλίες από τους πολίτες, όπως το σύνθημα «γουστάρεις Μπουτάρης». Α, να μην ξεχάσω βέβαια και τον Άνθιμο. Ο Θεός τον φώτισε και μου είπε όσα μου είπε!

Γ. Μπ.: Γιώργο, επειδή δεν θες εσύ, θα το πω εγώ. Φαίνεται αστείο, αλλά για σένα ο Ψινάκης λειτούργησε όπως για μένα ο Άνθιμος. Αυτός που ψήφισε Ψινάκη δεν θα ψήφιζε ποτέ Καμίνη. Είναι πολιτισμική η διαφορά. Άλλος κόσμος…

Για μετανάστες

Γ. Κ.: Αλλά θέλω να αναφερθώ και στους μετανάστες, επειδή με εμφάνισαν ότι θέτω δήθεν τα δικαιώματά τους υπεράνω όλων. Εγώ απλά τονίζω την ανάγκη να καταγραφούν οι μετανάστες, να τους δοθεί ένα στοιχειώδες καθεστώς ανοχής -προσωρινής διαμονής και εργασίας- και σταδιακά να επαναπροωθηθούν στις χώρες τους είτε σε άλλα κράτη της Ε. Ε. Με αλλα λόγια, δεν διαφωνώ με όσους υποστηρίζουν ότι η πόλη δεν αντέχει έναν τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών. Αλλά ντρέπομαι για όλους μας, όταν βλέπω ανθρώπους να τρέχουν για να μη συλληφθούν σέρνοντας μπόγους με την παράνομη πραμάτεια τους. Επιτέλους, κάτι πρέπει να κάνουμε.

Για TV 100 και 984

Γ. Μπ.: Η μοίρα το ’φερε εμείς να πρέπει να κάνουμε τις αναγκαίες από χρόνια συγκρούσεις. Θα σας πω π. χ. τι είπα στους εργαζομένους του TV 100. «Δεν θα συνεχίσετε να λειτουργείτε με 8 εκατ. ευρώ έλλειμμα» και ιδού η πρότασή μου. Το κανάλι το βλέπουν και οι όμοροι δήμοι. Θα φτιάξουμε μια διαδημοτική επιχείρηση και θα μοιράσουμε τα έξοδα. Θα βάλω και τον Ψωμιάδη στο παιχνίδι και μακάρι να θελήσει και καθημερινή εκπομπή, για να ανεβάσει την τηλεθέαση. Αλλά για όλα αυτά θα μπει επικεφαλής τεχνοκράτης και αν σε ένα χρόνο δεν έχει φέρει το κανάλι ίσα βάρκα ίσα νερά, το μαγαζί θα κλείσει.

Γ. Κ.: Εξυπακούεται ότι κι εγώ δεν θα κλείσω τον ιστορικό 9.84. Όχι, όμως, για να συνεχίσω τις διακομματικές εξυπηρετήσεις, αλλά για να κάνουμε μια στροφή του προγράμματος σε αυτά που πραγματικά αφορούν τους Αθηναίους.