«Τα πράγματα αυτή τη στιγμή, τρέχουν με ένα κλίμα αισιοδοξίας από τη δική μας την πλευρά. Είναι σαφές ότι αυτά τα οποία έχουμε βάλει ως “κόκκινες γραμμές”, έχουν γίνει κατανοητά και ότι πραγματικά κάνουμε τα αδύνατα-δυνατά για να πειστεί και η άλλη πλευρά, ότι τα δικά μας προτεινόμενα θα φέρουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ότι είμαστε μέσα στο πνεύμα της συνεργασιμότητας, που θέλουμε να έχουμε και με τους Θεσμούς και με την ΕΕ» ανέφερε ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5».
 
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, πρόσθεσε ότι κάθε επιδιωκόμενη λύση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης είναι εντός πλαισίου της Ευρωζώνης και καταβάλλεται προσπάθεια εξόδου «από ένα αδιέξοδο, το οποίο κάποιοι πεισματικά θέλουν να δημιουργούν».
 
Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο να άρει αυτό το αδιέξοδο, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι «δεν μπορούμε να έχουμε απέναντί μας μια νοοτροπία, που λέει ότι “θα γονατίσετε και θα κάνετε αυτό που θέλουμε εμείς”».
 
«Είμαστε σε μια Ευρώπη “Λαών – Εθνών”» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουίκ.
 
Ανέφερε ότι «οι “κόκκινες γραμμές” της ελληνικής κυβέρνησης για εργασιακά και μη μείωση μισθών και συντάξεων θα είναι αλώβητες και στις οποίες η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω».
 
Υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός κατά την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης είχε πει πως το κυβερνητικό πρόγραμμα θα εκπονηθεί σε βάθος τετραετίας.
 
Φέροντας, στη συνέχεια, ως παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ, είπε ότι «αν πάει μερικούς μήνες πίσω και δεν το εφαρμόσουμε τώρα και το εφαρμόσουμε τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2016, δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να αποτελεί σημαντική υπαναχώρηση».
 
Ενέταξε το ζήτημα αυτό στη διελκυστίνδα της διαπραγμάτευσης, την οποία χαρακτήρισε «εξοντωτική», θέτοντας και το ζήτημα του χρόνου που έχει ανάγκη να κερδίσει η κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει σε ανασύνταξη των δυνάμεών της και να «μπορεί να προχωρήσει επ’ ωφελεία του ελληνικού λαού».
 
Τόνισε ότι ο ελληνικός λαός, αλλά και οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται πως για πρώτη φορά μια κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους εταίρους, ενώ εγκαλώντας προηγούμενες κυβερνήσεις, είπε ότι «πήγαιναν στο δάσκαλο, παίρνανε το e-mail, παίρνανε το “σκονάκι” τους, “κάντε αυτά” τους λέγανε και αυτά κάνανε. Και επί πέντε χρόνια πηγαίναμε από την ύφεση στην ύφεση και από το χειρότερο στο χειρότερο».
 
Ερωτηθείς αν σε περίπτωση «συνέχισης της ακαμψίας των εταίρων και αναγκαιότητας άμυνας και περιφρούρησης των κυβερνητικών δεσμεύσεων προς την κοινωνία» συμφωνεί με την εκδοχή δημοψηφίσματος ή εκλογών, ο κ. Κουίκ διευκρίνισε καταρχήν ότι το θέμα δεν περιορίζεται, εκ μέρους του, σε ένα «ναι» ή ένα «όχι», αλλά πρέπει να ενταχθεί σε ένα συνεκτικό σκεπτικό που έχει διατυπώσει ο πρωθυπουργός, τόσο δημόσια όσο και εντός του Υπουργικού Συμβουλίου.
 
Εξήρε τη δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού, όπου εξέφρασε τις θέσεις του και τις οποίες «έχει κουβεντιάσει και με τους υπουργούς του, αλλά και με το κομμάτι των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που είμαστε μαζί μέσα στην κυβέρνηση».
 
Ο κ. Κουίκ τόνισε την αταλάντευτη στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ως προς τις «κόκκινες γραμμές», και πρόσθεσε ότι «αλλά εάν φτάσουμε σε ένα σημείο – επειδή με ρωτάτε – αν πρέπει να “αναβαπτίσουμε” την εντολή, που μας έχει δώσει ο ελληνικός λαός, νομίζω ότι είναι σαφές, δεν χρειάζεται να το συζητάμε».
 
Ερωτηθείς αν εκτιμά πως ο Αντώνης Σαμαράς «επενδύει ακόμα στο να αποτελέσει αυτή η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας μια “παρένθεση” για τον τόπο», είπε ότι άπαντες πρέπει να ξεχάσουν πως αυτή η κυβέρνηση μπορεί να είναι «παρένθεση».
 
«Εγώ τολμώ να πω ότι θα είναι μια κυβέρνηση της απόλυτης τετραετίας, “χτίζοντας” τις προϋποθέσεις να είναι και της μεθεπόμενης. Τόσο αισιόδοξος είμαι» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
 
Εκτίμησε ότι είναι έξω από κάθε λογική να θέλουν να εμφανίζονται κάποιοι ως «ευρωπαϊστές», όταν έχει καταστεί σαφές πως η κυβέρνηση ό,τι κάνει αυτή τη στιγμή, αλλά και μελλοντικά, θα είναι εντός πλαισίου ΕΕ και Ευρωζώνης.
 
Τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι περισσότερο φίλη μιας «πραγματικής Ευρώπης» απ’ ό,τι οι προηγούμενες, διότι «εμείς εννοούμε να υπηρετούμε την Ευρώπη, έτσι όπως την υπηρετούσε κι έτσι όπως την ονειρευόταν η “παλιά φρουρά” των Ελλήνων πολιτικών, είτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, είτε ο Ανδρέας Παπανδρέου, είτε ο Λεωνίδας Κύρκος, για να βάλω και ένα όνομα από την Αριστερά στην κουβέντα μας».
 
Πρόσθεσε ότι αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήθελαν να υπηρετήσουν μια «μονοσήμαντη Ευρώπη που ήθελε να καθυποτάξει την Ελλάδα», αυτό δεν συνιστά ευρωπαϊκή νοοτροπία και προσέγγιση, αλλά αποικιοκρατική.
 
«Συνεπώς, ας ακολουθήσουν οι μνημονιακές δυνάμεις το δρόμο που θέλουν, αλλά ας αφήσουν τα ευρωπαϊκά “πρόσημα” σε εμάς, γιατί εμείς ό,τι κάνουμε, το κάνουμε με αγώνα αξιοπρέπειας, ισότητας και ισονομίας απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας» κατέληξε στη συνέντευξή του ο κ. Κουίκ.