Ο πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ανακοίνωσε ότι έλαβε την Δευτέρα (27/12) από το Κεντρικό Συμβούλιο του SDSM την εμπιστοσύνη να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης.

«Για μένα είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη που σήμερα από την Κεντρική Επιτροπή του SDSM έλαβα την εμπιστοσύνη να είμαι πρωθυπουργός της μελλοντικής Κυβέρνησης!

Είναι μια πρόκληση που είμαι έτοιμος να αποδεχτώ και να εργαστώ σκληρά για να δικαιολογήσω την εμπιστοσύνη. Συνεχίζουμε με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για εκλογή νέας ηγεσίας, καθώς και νέων μελών του Κεντρικού και Εκτελεστικού Συμβουλίου του SDSM.

Το SDSM θα αναδιοργανωθεί, θα συνεχίσει να εκδημοκρατίζεται και να εκσυγχρονίζεται. Το κόμμα είναι ανοιχτό για την ένταξη νέων ανθρώπων που θα χαρακτηρίζονται από γνώση, ειλικρίνεια και προσήλωση στις σοσιαλδημοκρατικές αξίες», έγραψε ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών της χώρας στο Facebook.

За мене е огромна чест и одговорност што денес од ЦО на СДСМ ја добив довербата да бидам мандатар на идната Влада! Тоа е…

Posted by Dimitar Kovacevski on Monday, December 27, 2021

Τί προβλέπει το σύνταγμα

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι θα εγκρίνει επίσημα τον Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι ως υποψήφιο πρωθυπουργό σήμερα Τετάρτη (29/12), ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα το γραφείο του.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ υπέβαλε επισήμως την παραίτησή του στο κοινοβούλιο μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του SDSM λόγω της ήττας του κόμματός του στις δημαρχιακές εκλογές τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το σύνταγμα, ο Κοβάτσεφσκι θα πρέπει να σχηματίσει νέο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα έχει την υποστήριξη 64 βουλευτών στο κοινοβούλιο των 120 εδρών εντός 20 ημερών.

Ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι είπε ότι η ψηφοφορία για τη νέα κυβέρνηση θα προγραμματιστεί πιθανώς για τις 15 ή 16 Ιανουαρίου, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.