Τις βασικές αρχές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα για την μελλοντική στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας στην ΕΕ, παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Η Ατζέντα θέτει πέντε βασικές αρχές που πρέπει να καθοδηγούν τη δράση της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας: Την πλήρη συμμόρφωση με τα θεμελιώδη δικαιώματα,τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τον δημοκρατικό έλεγχο για την εμπιστοσύνη των πολιτών, την καλύτερη εφαρμογή και υλοποίηση των υπαρχόντων μέσων αλλά και την αξιολόγηση, του κατά πόσον απαιτούνται πρόσθετα εργαλεία της ΕΕ και την πλήρη αξιοποίηση των υπηρεσιών της ΕΕ και όλων των πολιτικών της ΕΕ που συμβάλλουν – άμεσα ή έμμεσα – στην διατήρηση της εσωτερικής ασφάλειας στην Ευρώπη.
Στην συνέχεια, ο κ. Αβραμόπουλος, παρουσίασε τις τρείς βασικές προτεραιότητες, που, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, θέτει η Κομισιόν, για την διατήρηση της εσωτερικής ασφάλειας στην Ευρώπη.
Ανέφερε συγκεκριμένα:
1) Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, με ατζέντα που δεν περιέχει μόνο κατασταλτικά μέτρα, αλλά θα επικεντρωθεί και στην πρόληψη. Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, η εκπαίδευση, η εργασία, η δικαιοσύνη, αλλά και η συνεργασία με τρίτες χώρες, είναι ζωτικής σημασίας για την αντίδραση της ΕΕ ώστε να αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες του εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης. Η Επιτροπή θα δημιουργήσει ένα Κέντρο Αριστείας για τη συλλογή και διάδοση τεχνογνωσίας με σκοπό την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ενημέρωσης για τη Ριζοσπαστικοποίηση(RAN).
Αυτό θα ενισχύσει την ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών μεταξύ των επαγγελματιών που ασχολούνται άμεσα με την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού σε εθνικό επίπεδο.Επίσης, είπε, σχεδιάζουμε να εμπλουτίσουμε την απόφαση – πλαίσιο για την τρομοκρατία, παρέχοντας ένα πιο συνεκτικό νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ξένων μαχητών της τρομοκρατίας. Αυτό θα συμβάλλει στην εντατικοποίηση της συνεργασίας με τρίτες χώρες πάνω σε αυτό το θέμα. Θα δημιουργήσουμε, είπε, ένα ευρωπαϊκό φόρουμ με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων εταιρειών πληροφορικής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής προπαγάνδας στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
2) Η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, με προσπάθεια για την διακοπή της χρηματοδότησης των εγκληματιών και με την συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών στην Ευρώπη (ιδίως των εθνικών μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών, οι οποίες θα συνεργάζονται με την EUROPOL). Η αξιολόγηση μιας νέας νομοθεσίας για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και οι κατασχέσεις ακινήτων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες θα συμβάλλουν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
3) Η καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο, μέσω της αξιολόγησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τη διεξαγωγή έρευνας διαδικτυακά σχετικά με θέματα της αρμόδιας δικαιοδοσίας και με την πρόσβαση σε αποδεικτικά στοιχεία και πληροφορίες στο διαδίκτυο.