Δικαιολογημένη χαρακτήρισε εν μέρει ο κ. Σαμαράς την απόφαση της ΚΕΔΕ να μην δώσει τα ταμειακά διαθέσιμα μετά την επίμαχη πράξη νομοθετικού περιεχομένου στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και τους δημοσιογράφους Νίκο Ευαγγελάτο και Όλγα Τρέμη, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατόν να δοθούν χωρίς εγγύηση ότι θα τα ξαναπάρουν και μάλιστα χωρίς πριν να έχουν μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα».

Παραθέτοντας τα λόγια του κ. Τσίπρα για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου χαρακτηρίζοντας τες χούντα και στις δηλώσεις της προέδρου του κοινοβουλίου ο κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία είχε πει χαρακτηριστικά πως η δημοκρατία δεν καταλύεται μόνο με τα τανκς αλλά και με την ΠΝΔ ξεκίνησε την κουβέντα για την επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που απασχολεί τον τελευταίο καιρό την επικαιρότητα χαρακτηρίζοντας την έναν «αναγκαστικό δανεισμό ο οποίος κρύβει απελπισία».

Συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς είπε πως ο ίδιος «δεν πρόκειται να υπαγορεύσω σε δημάρχους τι πρέπει να κάνουν. Αλλά πρέπει να σημειώσω τα εξής : πρώτον ποιά είναι η εγγύηση επιστροφής αυτών των χρημάτων, χωρίς εγγύηση είναι σαν λες στον άλλο ότι δεν πρέπει να τα πάρω. Δεύτερον εκτός από τις βασικές ανάγκες όπως θέρμανση βρεφονηπιακοί σταθμοί και άλλα των δήμων πως μπορεί ένας δήμος να δώσει τα χρήματα που ανήκουν στον πολίτη του δήμου. Τρίτον άκουσα έναν δήμαρχο ο οποίος παίρνει σήμερα 5,75% από τις καταθέσεις του σε μια τράπεζα, ένας άλλος 3,75% το κράτος δίνει 2,5 δεν είναι απιστία, πως θα πει ότι το αλλάζει αυτό; Όταν παίρνουν από τα πανεπιστήμια λεφτά, τα οποία τα έχουν πάρει από κληροδοτήματα ή την Ε.Ε. και τα χρησιμοποιούν για έρευνα ή αριστεία, αυτοί που είναι εν μέσω έρευνας σήμερα τι θα κάνουν πως θα συνεχίσουν»;

Λέγοντας χαρακτηριστικά πως τις τελευταίες μέρες έχουν ακουστεί απίστευτα ψέματα ο κ Σαμαράς τόνισε πως «μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δεν κρίνεται επαρκής αλλά είναι σίγουρα αναγκαία για να γίνει υπάρξει συζήτηση».

Για τις περικοπές στην εκπαιδευτική πολιτική είπε ότι έγινε αλλαγή στην εκπαίδευση, ωστόσο δέχθηκε ότι υπήρξε λιτότητα και στην Παιδεία. Σημείωσε πάντως ότι υπήρχαν σπατάλες στα νοσοκομεία, στα φάρμακα, στις συντάξεις μαϊμού τις οποίες η κυβέρνηση περιόρισε ενώ έκανε ότι μπορούσε για να βοηθήσει όσους είχαν μεγαλύτερη ανάγκη. Σήμερα πρόσθεσε ότι υπάρχει γενική κατακραυγή για τον νυν υπουργό Παιδείας. Σε ερώτηση ότι υπάρχουν παιδιά που λιποθυμούν από ασιτία απάντησε ότι σύντομα η χώρα θα έβγαινε από την κρίση.