Στην αποκάλυψη ότι πριν από τον Σταύρο Δήμα προτάθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη να είναι υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά δεν δέχθηκε, προχώρησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
«Έστειλα, την παραμονή που προτείναμε τον κ. Δήμα, τον κ. Σταμάτη στο γραφείο του και ο κ. Κουβέλης αρνήθηκε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι αν ο κ. Κουβέλης, τον οποίο τιμά βαθύτατα, είχε δεχθεί «σήμερα θα ήμασταν έξω από το Μνημόνιο».
Στο μεταξύ έκανε λόγο για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μιλώντας στην εκπομπή ONline του MEGA κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδράνεια, αντιφατικότητα αλλά και ότι «κορόιδεψε τον κόσμο».
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η κυβέρνηση είτε «πρέπει να συγκρουστεί με τον εαυτό της ή είτε με τους δανειστές».
Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια συμφωνία, σημειώνοντας ότι εντολή του κόσμου ήταν ότι δεν πρέπει να πάμε σε Grexit. Μια συμφωνία, όπως είπε, θα φέρει αλλαγή ψυχολογίας στον κόσμο και την αγορά αλλά και χρηματοδότηση.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα στο MEGA, μίλησε για «δημόσια ομολογία αδυναμίας πληρωμής μισθών και συντάξεων», υπογραμμίζοντας ότι δεν επιτρέπεται ένας υπουργός να κάνει μια τέτοια δήλωση καταστροφική, καθώς δίνεται «η εικόνα μιας Ελλάδας που συνορεύει με τη χρεοκοπία».
Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δεν έχει μια κοινή θέση για το πού βρίσκεται η διαπραγμάτευση, κάνοντας λόγο για αλαλούμ.
Για την χρηματοδοτική ασφυξία δήλωσε πως η κυβέρνηση είπε ότι δεν θέλει τα 7,2 δισ. και υπέγραψε στις 20 Φεβρουαρίου ότι θα πάρει χρήματα μετά την αξιολόγηση: «έχουμε το άκρον άωτον ή της αλαζονείας ή της ασχετοσύνης και έχουμε μείνει αυτή τη στιγμή σε στάση πληρωμών».
Αντίθετα, όπως επισήμανε, με την πολιτική της κυβέρνησής του «θα βγαίναμε από το μνημόνιο με μια προληπτική γραμμή στήριξης και αυτή τη στιγμή μας πάνε με ασφυξία σε ένα νέο μνημόνιο, εκτός αν πάνε σε σύγκρουση». «Μπορεί τα δικά μου τα μέτρα να ήταν τα πιο δύσκολα, αλλά έχω απτά αποτελέσματα ότι βγαίναμε από κρίση-μνημόνια», είπε σε άλλο σημείο.
Υποστήριξε πάντως ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να ελεγχθεί η ζημιά, αλλά με διαφορετική πολιτική. «Σε 1,5 χρόνο αν αλλάξει πολιτική μπορούμε να βγούμε από το Μνημόνιο», εκτίμησε, σημειώνοντας πως «τόσο κόστισε αυτό το πισωγύρισμα».
Σχολιάζοντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων οργανισμών και φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος μίλησε για αναγκαστικό δανεισμό απελπισίας.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως χρειάζεται μια εγγύηση για την επιστροφή αυτών των χρημάτων και πως είναι αναγκαίο να γίνει μια δημόσια δήλωση από τον πρωθυπουργό.
Υπενθύμισε δε αναφορές του πρωθυπουργού ότι «ΠΝΠ ίσον χούντα, ίσον ντροπή» και της προέδρου της Βουλής ότι «η δημοκρατία δεν καταλύεται μόνο μετ τανκς καταλύεται και με ΠΝΠ», όπως είπε, επισημαίνοντας ότι το 40% των νόμων που έχει περάσει η νέα κυβέρνηση είναι με ΠΝΠ.
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη για τον οποίο ανέφερε: «Ο κ. Βαρουφάκης είναι πρωταγωνιστής ενός θεάτρου πολιτικών απειλών κατά των πάντων με τις δικές του ενδυματολογικές εκκεντρικότητα, αλλά όλα αυτά τα κάνει για το ‘ουάου’ και με το ‘ουάου’ δεν βάφονται αυγά».
Σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του και την ήττα της ΝΔ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αναγνώρισε ότι η μεγαλύτερη επικοινωνιακή ήττα λέγεται ΕΝΦΙΑ.
Είπε ακόμη ότι πλην του ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία, το email Χαρδούβελη δεν είχε ούτε ένα μέτρο που να ήταν επιβαρυντικό για την οικονομία, ενώ δήλωσε ότι πρέπει να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις διαφορετικά δεν θα υπάρχουν επικουρικά ταμεία.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχθηκε κατά εκλογών ή δημοψηφίσματος, υποστήριξε ότι αν η κυβέρνηση ζητήσει ή κάνει εκλογές, θα είναι επειδή θέλει να πάει στη δραχμή.
Ερωτηθείς αν αισθάνεται πλέον ότι πρέπει να ζητήσει συγγνώμη που ψήφισε για πρόεδρο της Βουλής τη Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε: αισθάνομαι πλέον ότι έπρεπε να ζητήσω συγγνώμη.
Παραδοσιακά ωστόσο, όπως είπε, «κάθε φορά η αντιπολίτευση ψηφίζει τον πρόεδρο που προτείνει η κυβέρνηση. Εάν ήξερα όλα αυτά που έχουν συμβεί δεν θα είχα ψηφίσει».
Για τα εσωκομματικά και την εκλογική ήττα επανέλαβε ότι η ΝΔ κράτησε τις δυνάμεις της και ότι σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να μπει σε μια φάση εσωστρέφειας, καθώς αυτό «θα ήταν το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσε να κάνει στον κ. Τσίπρα και από πλευράς χρόνου και από πλευράς πολιτικών δικών του ελιγμών».