Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών κράτησης Τύπου Γ’.
Αντιπαράθεση σημειώθηκε νωρίτερα μεταξύ των εισηγητών των κομμάτων, με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται των ρυθμίσεων και την αντιπολίτευση να την κατηγορεί για ανοχή, αδράνεια και αποσπασματικά μέτρα.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο «ανάσας ανθρωπιάς» και ένα πρώτο βήμα, ώστε να θεραπευτεί η πραγματικά τραγική, ζοφερή και άδικη κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές της χώρας. Παράλληλα, η κ. Κατριβάνου σημείωσε την ανάγκη «κατάργησης του απαράδεκτου κουκουλονόμου και την ποινικοποίηση της ενδυμασίας» αλλά και τη διαδικασία λήψης γενετικού υλικού υπό αυστηρές προϋποθέσεις, υποστηρίζοντας τις δύο σχετικές τροπολογίες που είχαν καταθέσει 28 βουλευτές του κόμματός της.
Εκ μέρους της ΝΔ, ο Βασίλης Κικίλιας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνδιαλέγεται με τρομοκράτες και κουκουλοφόρους και πως με την πολιτική που ακολουθεί καθιστά την αστυνομία παθητικό παρατηρητή. Ακόμη, μίλησε «για χορό φωτιάς που στήνουν εδώ και 18 μέρες οι αντιεξουσιαστές» με ορμητήριο την Πρυτανεία, αλλά και για δομική διαφωνία του κόμματός του με το νομοσχέδιο. Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για «φωτογραφική διάταξη που όζει αφόρητα», θα έχει απρόβλεπτες καταστροφικές συνέπειες και είναι προϊόν υπαγόρευσης για να αποφυλακιστεί ο τρομοκράτης Σάββας Ξηρός και οι προφυλακισμένοι συγγενείς των Πυρήνων της Φωτιάς. «Στόχος των ρυθμίσεων είναι η διάλυση της εσωτερικής ασφάλειας, η ικανοποίηση των συνιστωσών, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπάρχουν εκλεκτικές ιδεολογικές συγγένειες με αντιεξουσιαστές, κουκουλοφόρους και η τήρηση της συμφωνίας για διάλογο με τρομοκράτες» κατέληξε ο εισηγητής της ΝΔ.
Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Ιάσονας Φωτήλας, έκανε λόγο για «νομοσχέδιο με αποσπασματικές ρυθμίσεις» ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αντιλαμβάνεται την ανάγκη για ένα στρατηγικό σχέδιο η μία ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση. Επίσης, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο κατατίθεται μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας, με τους κουκολοφόρους να προχωρούν καθημερινά σε καταστροφές, ενώ δεν έχει «κανένα ψήγμα για τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος που είναι σε δραματική κατάσταση».
Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, τόνισε ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστεί πλήρως το νομοσχέδιο, ώστε να μην «ξεκινήσει η φάμπρικα για να αποφυλακίζονται κατάδικοι με βαριά αδικήματα».
«Είναι ένα νομοσχέδιο με μανδύα του ανθρωπισμού και με τεχνητή αποσυμφόρηση» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας και πρόσθεσε: «Υπηρετείται ένας κοντόφθαλμος στόχος για να πείτε ότι βελτιώνονται οι φυλακές χωρίς να παίρνετε κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη βελτίωση των φυλακών και την επανένταξή τους». Ακόμη, σχολιάζοντας τη συνεχιζόμενη κατάληψη της Πρυτανείας, μίλησε για προβοκατόρικες ενέργειες ομάδων με περίεργα κίνητρα που δεν έχουν καμία σχέση με τους αγώνες του λαού, ούτε με τις διαμαρτυρίες κρατουμένων.
Η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ, Φώτη Γεννηματά, υποστήριξε ότι πρόκειται για μία κυβέρνηση χαμένων ευκαιριών και παραδομένη στις ιδεοληψίες της. «Αντί να αξιοποιεί τον χρόνο για όλα όσα πρέπει να κάνει, τον σπαταλά ποντάροντας στα όσα δεν θα κάνουν οι άλλοι. Είναι μία επικίνδυνη θεωρία αυτή, που δυστυχώς ακούγεται από επίσημα χείλη» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να κατασκευάσει ενόχους, υιοθετεί τις θέσεις του κ. Καμμένου για τους μετανάστες και ότι άγεται και φέρεται από τους καταληψίες, οι οποίοι υποστηρίζουν συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων.
Την ικανοποίησή του, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε δεκτή την πρότασή του για ηλεκτρονική επιτήρηση του Σάββα Ξηρού, εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλης Κόκκαλης, δηλώνοντας ότι το κόμμα του υπερψηφίζει το νομοσχέδιο γιατί είναι δίκαιο και εκσυγχρονιστικό.