Ποιος θα εκπροσωπεί το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος ο Νίκος Ανδρουλάκης; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που προβληματίζει πολλούς στη Χαριλάου Τρικούπη καθώς ο νικητής του πρώτου γύρου δεν είναι βουλευτής αλλά ευρωβουλευτής, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να μετέχει σε μια σειρά από κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ούτε καν να υπερψηφίζει ή να καταψηφίζει νομοσχέδια.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής των Ελλήνων (άρθρο 16), «ο αρχηγός του κόμματος θεωρείται και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, εάν είναι βουλευτής». Οπότε σε περίπτωση εκλογής του κ. Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, θα τεθεί ζήτημα εκπροσώπησης του κόμματος στο Κοινοβούλιο από άλλο πρόσωπο. Το θέμα αυτό είχε επισημάνει και ο Ανδρέας Λοβέρδος προ ημερών, με τον κ. Ανδρουλάκη να απαντά πως «αν ήταν να κάνουμε εκλογές μόνο για βουλευτές, μπορούσε να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα και να εκλέξει μόνη της τον αρχηγό. Οι εκλογές αυτές είναι για όλο τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και ψηφίζουμε όλοι μας και επιλέγουμε όλοι μαζί το μέλλον».
Επί του πρακτέου όμως θα πρέπει να οριστεί κάποιο πρόσωπο ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κάτι που επεσήμανε σήμερα το πρωί και ο Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας με νόημα στην ΕΡΤ ότι «εάν εκλεγεί ο αντίπαλός του, θα υπάρχει πρόβλημα με την εκπροσώπηση του κόμματος και ειδικότερα με το ποιο πρόσωπο θα αντιπαρατεθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στις συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων».
Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή έχει καλέσει από τα τέλη Νοεμβρίου τον κ. Ανδρουλάκη να ξεκαθαρίσει πώς θα εκπροσωπείται το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή στην περίπτωση που εκλεγεί ο Κρητικός πολιτικός, κάνοντας λόγο ευθέως για δυαρχία τον ενάμιση χρόνο που απομένει μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας του κ. Μητσοτάκη και οδηγηθεί η χώρα σε εθνικές εκλογές.
«Για ενάμιση χρόνο θα έχουμε κάποιον από μια απόσταση και κάποιον που θα είναι ο αντ’ αυτού στη Βουλή, που θα πρέπει να ταυτίζονται οι πολιτικές τους θέσεις διαρκώς, ώστε να μπορέσουν να υπερασπιστούν τις πολιτικές θέσεις του Κινήματος Αλλαγής απέναντι στα νομοσχέδια της κυβέρνησης» τόνιζε, ενώ προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως «για να κάνει πράξη την ανανέωση ο Νίκος Ανδρουλάκης λογικά θα προτείνει τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος θα κληθεί να δώσει τις μάχες του προϋπολογισμού απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Αλέξη Τσίπρα». Κατά την εκτίμησή της δε, εάν ζητηθεί να εκλεγεί θεσμικά ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τότε ίσως να είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο βουλευτής και αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος πάντως, έσπευσε να απαντήσει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι τα όσα λέει η κ. Καϊλή «είναι εκτός πραγματικότητας», διαψεύδοντας το συγκεκριμένο σενάριο σε ό,τι τον αφορά.
Τι λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης
Τι θα κάνει λοιπόν ο Νίκος Ανδρουλάκης εάν εκλεγεί πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σε τέσσερις μέρες; Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως εάν αναλάβει τον θώκο, το γραφείο του θα είναι στην ελληνική Βουλή και πως στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν Ολομέλεια τρεις μέρες το μήνα. Άρα όποτε υπάρχει σοβαρό εθνικό θέμα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες «για να παρεμβαίνει προς όφελος της πατρίδας», όπως έχει πει παλαιότερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη, και όλες τις υπόλοιπες μέρες θα είναι στην Ελλάδα «να μάχεται για την παράταξη».
Όπως επισημαίνεται από το επιτελείο του, αλλά όπως έχει σημειώσει και ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης, «γενικότερα στα μικρότερα κόμματα ισχύει πάρα πολλές φορές αυτό (σ.σ. να είναι άλλος πρόεδρος του κόμματος και άλλος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας), γιατί όταν δεν έχεις 150 βουλευτές, αλλά 20, πιθανών να εκλεγεί κάποιος άλλος αρχηγός. Έχει γίνει και άλλες φορές ο αρχηγός να μην είναι βουλευτής, προφανέστατα για κάποιος μήνες μέχρι να γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές».
Το επιχείρημά του επίσης είναι πως δύο σοσιαλιστικά κόμματα πήγαν να καταρρεύσουν στην Ευρώπη, το πορτογαλικό και το ισπανικό. «Σήμερα είναι τα μεγαλύτερα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης και τα έκαναν μεγαλύτερα δύο άνθρωποι που όταν εκλέχθηκαν δεν ήταν ούτε ο ένας βουλευτής, ούτε ο άλλος». Αναφέρεται στον νυν πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και τον νυν πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. «Άρα υπάρχουν παραδείγματα και κραυγαλέα, που πήραν κόμματα σε δύσκολη κατάσταση άνθρωποι που δεν ήταν βουλευτές και τα έκανα πολύ μεγάλα. Δεν καταλαβαίνω γιατί η δική μου διεθνής παρουσία είναι μειονέκτημα» καταλήγει.