Σε μία στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε» που ενδεχομένως ακολουθεί η Μόσχα για να εμποδίσει την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση εντάσσει δημοσίευμα των New York Times την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα.
Η επίσκεψη «δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε καλύτερη στιγμή», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου χθες στη Μόσχα και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό αναφέρεται τόσο στην δυσχερή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της στην ευρωζώνη, όσο και στο καθεστώς των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που λήγει αυτομάτως στις 31 Ιουλίου και θα χρειασθεί ομόφωνη απόφαση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ανανέωσή του.
Αν και ο κ. Τσίπρας δεν χρησιμοποίησε την επίσκεψη για να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα, η δημόσια κριτική του κατά των δυτικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας ως «δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά» ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι η επίσκεψη αποτελεί ένδειξη για την εμφάνιση ρωγμών στην ευρωπαϊκή ενότητα σχετικά με την πολιτική του Κρεμλίνου στην ουκρανική κρίση, αναφέρει το δημοσίευμα των New York Times.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσίπρας επανέλαβε προηγούμενη κριτική του για τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Διαφωνούμε με τη λογική των αντιμέτρων. Εχουμε επανειλημμένα διατυπώσει τη διαφωνία μας. Και αυτή τη διαφωνία την έχουμε εκθέσει δημόσια …διότι δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική λύση με προοπτική, η λύση ενός οικονομικού πολέμου», όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, στο οποίο σημειώνεται ότι για την ελληνική πλευρά η συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα είχε λίγα συγκεκριμένα αποτελέσματα, μπορεί όμως να αποδειχθεί «στρατηγικά χρήσιμη» για την Ελλάδα και τη Ρωσία.