Αλλαγές στη σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης βλέπουν ως λύση ευρωπαίοι αξιωματούχοι για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Στο «στόχαστρο» μερίδας των Ευρωπαίων φαίνεται πως βρίσκονται τόσο η Αριστερή Πλατφόρμα του κ. Λαφαζάνη, όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους, η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβιώσει, παρά μόνο αν ξεφορτωθεί ο κ. Τσίπρας το ακροαριστερό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβιώσει», σημείωσε χαρακτηριστικά στους Financial Times ανώτερο στέλεχος υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Ο Τσίπρας πρέπει να επιλέξει αν θέλει να είναι πρωθυπουργός ή ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει ένας άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος.
Από την άλλη, ως υποψήφιους κυβερνητικούς εταίρους στη θέση των ΑΝΕΛ, το δημοσίευμα αναφέρει Το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Στο δημοσίευμα σημειώνεται ωστόσο πως η Χαριλάου Τρικούπη λογίζεται από πολλούς ψηφοφόρους ως σύμβολο της διαφθοράς και της ανικανότητας του παλαιού κομματικού συστήματος, ενώ από την άλλη πλευρά η ηγεσία του Ποταμιού θέτει ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συνεργασία την κατάρτιση μιας προγραμματικής συμφωνίας.
Όσον αφορά την Αριστερή Πλατφόρμα, οι Financial Times σημειώνουν ότι μετριοπαθή μέλη του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν πρόβλημα με το αριστερό άκρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς λειτουργεί σαν εσωτερική αντιπολίτευση. «Ελέγχει αρκετούς βουλευτές για να ρίξει την κυβέρνηση αν αποστατούσαν σε ψηφοφορία στην Βουλή» σημειώνεται.
«Ήμασταν περισσότερο μια ομάδα συζήτησης παρά ένα πολιτικό κόμμα, οπότε είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένα σύστημα κομματικής πειθαρχίας», ανέφερε αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ. «Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως είμαστε στην εξουσία λιγότερο από 100 ημέρες».
Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν προσπαθούν να επιβάλλουν αλλαγή στη σύνθεση της κυβέρνησης, όμως εμφανίζονται ενοχλημένοι από την αδυναμία του κ. Τσίπρα να επιλέξει ξεκάθαρα ανάμεσα στις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας και μιας πιο πραγματιστικής προσέγγισης, που θα περιελάμβανε ένα άνοιγμα προς το χώρο του κέντρου.
Στο «στόχαστρό» τους βρίσκεται και ο Γιάννης Βαρουφάκης, τον οποίο «αντιλαμβάνονται ως χλιαρό απέναντι στο μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη». Πηγές της εφημερίδας αναφέρουν πως ο έλληνας υπουργούς μιλά συχνά σαν να κάνει διάλεξη στους ομολόγους του τάση που έχει αποξενώσει ακόμα και δυνητικούς συμμάχους.